szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül ment át az alapítványi fenntartásúvá alakulásról szóló előterjesztés.

Megtárgyalta és elfogadta csütörtöki ülésén a Semmelweis Egyetem modellváltásáról szóló előterjesztést az intézmény legfőbb döntéshozó testülete, a szenátus. Az egyetem oldalán megjelent közleményből kiderül, hogy

41 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el

a javaslatot, amelyet előzetesen véleményeztek a karok, a Klinikai Központ, a Doktori Iskola, a Közalkalmazotti Tanács, az érdekvédelmi és hallgatói szervezetek, valamint a központi főigazgatóságok.

Ennek értelmében az egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint az orvos- és egészségtudományi képzéssel szerves egységben lévő klinikai központjával együtt az állam által alapított, közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány fenntartásában működik a jövőben.

A közlemény szerint az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell változása nem befolyásolja, és az egyetem társadalombiztosítás által finanszírozott betegellátó tevékenysége is változatlan marad. A modellváltás ugyanakkor – egy rugalmasabb intézményi keretrendszer és struktúra kialakításával – hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis Egyetem bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé, és érdemben emelkedni tudjon a betegellátás színvonala. (Hasonló érvek hangzottak el a szintén modellt váltó, Szent István Egyetemből Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmé alakuló, ugyancsak modellt váltó felsőoktatási intézmény kuratóriumi tagjaitól is január elején.)

Az egyetem a dolgozók és a hallgatók tájékoztatására interaktív információs felületet hozott létre.

A Debreceni Egyetem már a múlt héten kezdeményezte a modellváltást, egyhangúlag döntött a kérdésben a szenátus. A szavazás eredményéről szóló közleményben hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés elfogadását széles körű és intenzív egyeztetés előzte meg, az intézmény 22 professzora azonban azt írta: ilyesmi nem történt. A Pécsi Tudományegyetemen első körben elhalasztották a szavazást, most péntekre. A hvg.hu úgy tudja, Miseta Attila rektor a fenntartóváltás támogatására tesz javaslatot, feltételekkel. Szegeden is pénteken döntenek a szenátorok, bár az M1 szerdán már megelőlegezte a voksolás kimenetelét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Nagy hajtásban, hetek alatt vezényelnék le az egyetemi modellváltást az orvosképzést nyújtó egyetemeknél. Bár az intézmények hivatalosan maguk kérhették ezt, több jel is arra utal, hogy valójában belehajszolják őket a nagyobb önállósággal, több pénzzel és régiós vezető szereppel kecsegtető, de végső soron az autonómiájukat fenyegető váltásba. Mindezt lehetőleg még azelőtt sínre tennék, hogy élesedne az orvosok jogállásáról szóló törvény. A kérdésről csütörtökön dönthet két egyetem szenátusa is, Pécsen például cikkünk megjelenésekor kezdődik az ülés, ahol az ellentmondások miatt a rektor inkább levette napirendről a kérdést.

BI Élet+Stílus

Csak nyolc állami egyetem marad?

Az már egészen biztos, hogy pár hét múlva kevesebb állami egyetem lesz, mint nem állami, de nagyon úgy tűnik, hogy tovább fogynak az előbbiek. Kis intézményi matek, sok kivonással.

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Ez történt: A Pfizer első embere elmondta, hogy egy harmadik oltásra is szükség lehet

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

Megeszik a gyúlékony növényzetet, így mentik meg a spanyol erdőket a bölények

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony