szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás, ha nem ülnek le tárgyalni a szerződéstervezetekről - írták a Debreceni Egyetem klinikájának orvosai.

Nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói - derül ki abból a hvg.hu birtokába került levélből, amelyben az orvosok azt írták a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetésre van szükség, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

©

A levélben - amelyet a hvg.hu mellett a Telex is megkapott - két problémát említenek. Egyrészt a szerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást. Rögzíti viszont az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, amelyről azt írták: „ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az orvosoknak március 1-jétől közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kell átlépniük, ehhez új szerződést kell aláírniuk. Ez magasabb alapfizetést jelent számukra, de az még bizonytalan, hogy mi lesz a most meglévő pótlékok és más bérkiegészítések sorsa – a traumatológusok például 2019 óta fix díjként kapnak pluszpénzt az alapfizetés mellé. Az önként vállalt többletmunka pedig sok kritika szerint csak a nevében önkéntes, valójában így lehet csak biztosítani, hogy az ügyeleti ellátás megmaradjon az orvoshiány ellenére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Meghívták Hód Adrienn társulatát a Velencei Biennáléra

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Csak megszorítani tudták Hamiltont az időmérőn

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt