szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rektor és a kancellár közös előterjesztését egyhangúlag támogatta a szenátus.

A Testnevelési Egyetem (TE) hivatalosan is jelezte a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, hogy közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé kíván alakulni – derül ki a honlapján megjelent közleményből.

Az TE szenátusa hétfőn tárgyalta és támogatta Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor és Dr. Genzwein Ferenc kancellár erről szóló előterjesztését.

A húszfős testületből 18-an igennel voksoltak, ketten tartózkodtak.

Mocsai szerint „az új működési modell megvalósítása a Testnevelési Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése és fejlesztése mellett az intézmény hosszútávú fennmaradását, működési stabilitását és hatékonyságát szolgálja”.

Újabb egyetem indulhat el a modellváltás felé

A Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét, a BME-nél, az NKE-nél és a Zeneakadémián nincs napirenden a kérdés. Az Óbudai Egyetem már indítványozta a fenntartóváltást, míg a Budapesti Gazdasági Egyetemnél még egyeztetések zajlanak a kérdésben.

Januárban a nagy vidéki tudományegyetemek, valamint a Semmelweis Egyetem szenátusa határozott modellváltásról és arról, hogy megkezdik a tárgyalásokat az alapítványi fenntartásról. Az intézmények munkatársai és tanulói is több esetben hevesen tiltakoztak az alapítványi fenntartás ellen, leginkább az intézmények autonómiáját féltik a modellváltástól. A legnagyobb ellenállást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen váltotta ki a döntés: az intézmény hallgatói szeptember 1-jétől november 11-ig blokád alatt tartották az egyetemet, míg az SZFE dolgozói sztrájkot hirdettek, ami 101 nap után ért véget.

A modellváltás koordinálásával Orbán Viktor miniszterelnök Stumpf István volt alkotmánybírót bízta meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!