szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kavecsánszki Ádámot, az alapítvány 28 éves eddigi főigazgatóját választotta a januárban lemondott Balog Zoltán utódául a Fidesz pártalapítványa – tudta meg a hvg.hu.

A református lelkészből politikussá lett korábbi emberierőforrás-miniszter annak 2003-as megalakulása óta, 17 éven át vezette a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt (SZPMA). Kuratóriumi elnöki posztjáról január elején mondott le, miután novemberben a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé választották. (Időközben nemcsak püspöki hivatalába iktatták be, de február közepén a magyar reformátusok első számú vezetőjévé, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökévé is megválasztották.)

Bár az SZPMA kuratóriumi tagjait hivatalosan, az alapszabály szerint a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja jelöli, mint a pártban minden, ez is a pártelnök döntése alapján történik, az új pártalapítványi vezető megtalálása pedig, ahogy megírtuk, nem kis fejtörést okozott Orbán Viktornak. A posztra tavaly december eleji brüsszeli botrányáig információink szerint Szájer József volt a legesélyesebb, de a történtek után értelemszerűen nem jöhetett szóba a konzervatív értékeken nyugvó alapítvány vezetőjeként.

Orbán Viktor ráadásul olyan, „aktív” alapítványi vezetőt akart, aki minden – vagy legalábbis majdnem minden – idejét és energiáját erre a munkára, vagyis a kormányzati ideológia belföldi és nemzetközi megalapozására és támogatására tudja fordítani. Emiatt nem lehetett például elnök az SZPMA kuratóriumában évek óta helyet foglaló Gulyás Gergely, és a szintén többek által javasolt Novák Katalin családügyi miniszter sem, noha a pártból, illetve az elnökségből mindkettőjüket többen támogatták volna. Korábban, úgy tudjuk, szóba került az uniós biztosként hoppon maradt Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter is, de ő nem vállalta a felkérést.

A Fidesz alapítványánál 2017-től szervezési igazgatóként, 2020-tól megbízott főigazgatóként dolgozó Kavecsánszki Ádámról nem lelhető fel sokkal több információ az interneten annál, mint hogy 2012-ben érettségizett a sárospataki Árpád Vezér Gimnáziumban. LinkedIn-profilja szerint 2016-ban a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diplomázott. 2014-ben az SZPMA, 2015-ben a Miniszterelnökség ösztöndíjasa volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!