szerző:
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Az Emmi volt vezetőjét november elején választották püspökké és január végén iktatják be hivatalába. Távozása egyelőre nem kis fejtörést okoz a Fidesz elnökének.

Január 31-i hatállyal lemondott a Fidesz pártalapítványának kuratóriumi elnöki posztjáról Balog Zoltán – tudta meg a hvg.hu. Az Emmi korábbi minisztere megalakulása óta, 17 éven át vezette a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványt (SZPMA).

A 2018-as választás után fokozatosan távolodott a politikától: az Emmi élére Orbán Viktor májustól Kásler Miklóst nevezte ki, Balogot pedig arra kérte, hogy energiáit az alapítványi munkára, a „kormány Európában zajló küzdelmeinek szellemi, és jogi hátterének megalapozására” koncentrálja.

2018 őszén a parlamenti mandátumáról, nem sokkal később pedig az Orbán Viktor évértékelőit is szervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület éléről is lemondott. 2019 májusában a SZPMA elnökként is végzett munkájához hasonló megbízást kapott Orbán Viktortól: a miniszterelnök „a kiemelten fontos társadalmi ügyek” utazó nagykövetévé nevezte ki "a kormányzat eredményeinek és céljainak nemzetközi bemutatását” bízva rá.

A lelkészi hivatásához visszatért politikusról 2019 nyara óta lehetett hallani, hogy ő lehet a Dunamelléki Református Egyházkerület éléről távozó Bogárdi Szabó István utóda. Így is lett: szeptemberben jelölték a posztra, november 5-én pedig hivatalosan is püspökké választották.

©
A Magyarországi Református Egyház éppen szerdán tudatta, hogy január 25-én fogják beiktatni posztjára – ezek után jelentette be információink szerint a lemondását a miniszterelnöknél és a pártalapítvány kuratóriumában. Az SZPMA vezetése mellett – szintén január 31-i hatállyal – 2018 júniusa óta betöltött roma felzárkózásügyi miniszterelnöki biztosi posztjáról is lemondott.

Az utódjáról egyelőre egyik posztján sincs hír, a Fidesz-alapítvány élén pedig nem is lesz könnyű pótolni: utódlása információink szerint nem kis fejtörést okoz egyelőre a Fidesz elnökének. Orbán Viktor ugyanis „aktív” alapítványi vezetőt akar, aki minden - vagy legalábbis majdnem minden - idejét és energiáját erre a munkára, vagyis a kormányzati ideológia belföldi és nemzetközi megalapozására, és támogatására tudja fordítani. Emiatt például - bár a pártban többen szorgalmazták - nem jöhet szóba elnökként az SZPMA kuratóriumában évek óta helyet foglaló Gulyás Gergely, és a szintén többek által javasolt Novák Katalin családügyi miniszter sem.

A korábban esélyesként felvetődött két jelölt neve pedig szintén lekerült a napirendről: az egyikük információink szerint Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter volt, de ő nem vállalta a felkérést, a másik pedig Szájer József, akiről – amellett, hogy már a Fideszből is kilépett - december eleji brüsszeli botránya után legnagyobb támogatói is belátják, hogy nem mutatna jól a konzervatív értékeken nyugvó alapítvány élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

Megváltozik a Google kereső kinézete

Megváltozik a Google kereső kinézete

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz