Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kedden és szerdán döntenek egyebek közt a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról, amelyek leválthatatlan kurátoraikkal és a megkapott állami vagyonnal szembemehetnek bármely jövendő kormánnyal.

32 törvényről szavaz az országgyűlés a jövő héten. A jogszabályok, amelyeket várhatóan elfogadnak, újabb 11 egyetemet alakítanak át alapítványivá, az egri Eszterházy Károly Egyetemet pedig átadják a katolikus egyháznak. Vagyonkezelő alapítvány kapja meg egyebek közt Piliscsabán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem korábbi területét, és ilyet alapít az állam a MOL-lal közösen, maradék részvényeinek átadásával teljesen lemondva az olajcég közvetlen befolyásolásáról.

Döntenek továbbá a képviselők a településrendezés új szabályairól, a 25 évnél fiatalabbak jövedelemadó-mentességéről és azoknak a rokkantnyugdíjasoknak a kárpótlásáról, akiket korábban Alaptörvény-sértően fosztottak meg juttatásaiktól.

A törvényalkotási bizottság csütörtökön kevés lényeges módosítást javasolt. Az egyetemek vagyonjuttatásai között újdonság, hogy a Szegedi Tudományegyetem megkapja a lombikbébi-programjáról ismert, 2019 végén államosított volt Kaáli Intézetet, a Miskolci Egyetemnek viszont nem adják oda az Ózdi Acélművek 20 százalékos, jelenleg állami tulajdonrészét és a Csanyik-völgyi volt tüdőszanatórium épületét, pedig a kormány szerint az oda tervezett idősek otthona jó gyakorlóhely lett volna többféle szakos hallgatóknak.

Változás továbbá, hogy a katolikus egyháznak átadott egri Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolája – a kormány javaslatával ellentétben – átmenetileg is csak a szülők és a nagykorú tanulók többségének egyetértése esetén kerülhet az egyház tulajdonába. Az nem derül ki az új szövegből, hogy hogyan folyik tovább a tanárképzés, ha ez az egyetértés elmarad, mint például nemrég Balatonfüreden.

A jövő héten hozza létre az országgyűlés a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, amely a dohánykereskedelem, a végrehajtók, a felszámolók és a szerencsejátékok felügyelete mellett a koncessziókkal kapcsolatos feladatokat is ellátja majd. Itt az az új módosító javaslat, hogy a koncessziós eljárásokkal összefüggő jogviták rendezése érdekében alakuljon egy Koncessziós Állandó Választottbíróság, amelynek vezetőit az új hatóságnak a miniszterelnök által 9 évre kinevezendő elnöke saját belátása szerint, tagjait pedig egy nyilvános pályázat részvevői közül nevezi ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!