Tetszett a cikk?

A kormány törvényjavaslata észszerűsítésről beszél, az önkormányzatok beleszólásuk csökkenésétől tartanak.

A Miniszterelnökségen készült, már parlament előtt lévő javaslat szerint gyorsulhatnak az építkezések és csökkennek az önkormányzatok adminisztrációs terhei, ha a jövőben településenként csak egy fejlesztési és egy rendezési típusú terv fog készülni. A rendezési tervnek, amely azonos a helyi építési szabályzattal, meg kell felelnie a fejlesztési tervnek. Településszerkezeti terv nem lesz. Gulyás Gergely miniszteri indoklása szerint hiba az, hogy a kistelepüléseknek „hosszú távra irányadó koncepciót kell készíteniük a jogszabály alapján, miközben a mindennapokban rövid és közép távú célok mentén hozzák meg a döntéseiket”. Ezért a tervezet „a valósághoz igazítottan csökkenti a koncepcionális elemeket, egyben nagyobb hangsúlyt fektet a célokra, a céladatok és fejlesztési akcióterületek meghatározására”.

A főváros és a kerületek által készítendő fejlesztési és rendezési dokumentumok száma csökken: a fővárosi önkormányzat fővárosi településfejlesztési tervet és rendezési szabályzatot, a fővárosi kerületi önkormányzat kerületi településfejlesztési tervet és kerületi építési szabályzatot állapít meg. Emellett megmaradnak a főváros által megalkotott speciális rendeletek, a Duna-parti építési szabályzat és a Városligeti építési szabályzat – írja az indoklás, de arra nem utal, hogy például a Városliget-szabályzatot a fővárosi közgyűlés feje fölött átnyúlva kormányrendelettel írták felül.

A törvényjavaslat egyik meghatározó újdonságának nevezik, hogy a településterveket digitális egyeztető felületen lehet elkészíteni, ott történhet a tervekhez szükséges adatszolgáltatás, a tervek egyeztetése, véleményezése.

A jelenlegi szabály számos hatáskört ad a polgármestereknek a településkép védelmében, még bírságot is kiszabhatnak. Most az előterjesztő azt mondja, hogy ez nincs összhangban az önkormányzati törvénnyel, ezért ezután a képviselőtestület maga döntheti el, hogy e feladatokat átadja a polgármesternek vagy megtartja testületi hatáskörben.

Látszólag kilóg a törvényjavaslatból az az új szabály, hogy az évi 5000 forintos kamarai hozzájárulást a jövőben az országos és nem a területi gazdasági kamarának kell fizetni, az határozza meg a felhasználás szabályait. Ezt azzal indokolják, hogy „szükséges azon régiók megsegítése is, melyek nem rendelkeznek jelentős forrásokkal”, vagyis hatékonyabban használhatják fel a kamarai bevételt, ha azt országosan át lehet csoportosítani.

Ezt a törvényjavaslatot az önkormányzatok aggodalmai előzték meg. A hvg.hu a Népszava nyomán arról számolt be februárban, hogy ha a kormány terve megvalósul, egyes vélemények szerint a helyhatóságoknak gyakorlatilag semmi beleszólásuk nem lesz abba, hogy mi épül a területükön, hiszen az építési hatósági jogkörök tavaly márciusi elvétele óta a településszerkezeti terv az egyetlen eszközük a beruházói vágyak mederben tartására. Az kétségtelen, hogy ez a településszerkezeti terv a törvényjavaslat szerint megszűnne, illetve beleolvadna a településfejlesztési és a településrendezési tervbe. Hogy a félelmek mennyire indokoltak, az a törvény végleges alakjából és a hozzá kapcsolódó kormányrendeletekből fog kiderülni. A Főpolgármesteri Hivatal mindenesetre a javaslat benyújtása után arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik passzus értelmében "a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén" (ami most is érvényben van) a Kormány rendeletben határozhatja meg az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!