szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírusnak ez a változata a környező országokban már felbukkant, nálunk viszont továbbra sem azonosították. Az országos tiszti főorvos szerint ez azonban csak idő kérdése.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Mostantól a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni érvényes regisztráció esetén – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az orosz oltóanyagon kívül további két vakcinára, az AstraZeneca és a Sinopharm oltására lehet időpontot foglalni online.

Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy a második oltást is kérni kell, mert a teljes védettség csak így érhető el.

Mint mondta, az indiai mutánst továbbra sem azonosították Magyarországon, de ez valószínűleg csak idő kérdése. Az indiai variáns kétféle mutációval rendelkezik, azonban a klinikai képe alapján nem okoz súlyosabb megbetegedést a britnél, amely itthon elterjedt.

Müller Cecília azt kérte, hogy azok is oltassák be magukat, akik 3 hónapon belül estek át a fertőzésen. Szerinte akinél enyhe lefolyású volt a betegség, ott feltételezhető, hogy csak kisebb védelem alakult ki, úgyhogy már csak ezért is érdemes oltatni.

A tiszti főorvos megosztotta, hogy a fiatalok esetében a jövő hét második felében kezdődhet az oltás. Müller Cecília jelezte: a 16 és 17 éveseknél szülői hozzájárulásra van szükség.

A tájékoztatóján elhangzott, hogy megkezdődött a háziorvosok díjazása, amit azért osztanak ki, amiért hétvégén is oltottak. Müller Cecília azt mondta:

1305 háziorvosi praxisnak mintegy 92 millió forintot fizetnek ki, ami átlagosan 70 ezer forintot jelent.

A tájékoztató végén Müller arról beszélt, hogy a fertőzéseket 80 százalékban a kezünkkel terjesztjük, ezért nagyon fontos, hogy alaposan és helyesen tisztítsuk meg a kezünket. Szerinte fontos, hogy kézmosáskor az ujjvégeket és a hüvelykujjat is megtisztítsuk, mert ezek általában elmaradnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!