HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Viselkedéskutatók kezdeményezése azt szeretné elérni, hogy a tények több tiszteletet kapjanak a politikában.

A politikusok sosem mondanak igazat. Egy kampányba belefér a hazudozás. Nem az igazmondás a feladatuk, hanem a választás megnyerése – többek között ilyen magyarázatokat is hallani, amikor a politikusok igazmondása szóba kerül. Nincs ezen csodálkoznivaló: régóta tudjuk, hogy az emberek általában jobban elfogadják azokat az információkat, amelyek megerősítik nézeteiket, vagy amelyekből előnyük származik, és hajlamosak figyelmen kívül hagyni a hitüknek ellentmondókat - olvasható az Urbanlegends.hu friss bejegyzésében.

De nem mindenkit hagynak hidegen a ferdítések, a hazugságok, a kontextusukból kiemelt információk. A viselkedéskutatók egy csoportja által létrehozott Pro-Truth Pledge (PTP) nevű projekt azoknak szól, akiknek fontosak a tények, a tudományalapú világnézet és a racionális gondolkodás. A csatlakozók vállalják, hogy valahányszor megosztanak egy hírt, odaírják mellé, hogy az általuk közzétett hírt ellenőrizték. A nyilvános elköteleződéssel együtt jár az is, hogy felszólítják ismerőseiket: nyugodtan javítsák ki őket, ha esetleg mégis valótlan információt osztanának meg. A program részleteiről, az aláírók további vállalásairól itt olvashat.

A sajtó ugyanolyan domináns helyet foglal el a modern társadalomban, mint egykor a vallás, mégsem vagyunk tisztában életünkre gyakorolt hatásaival. Az író-filozófus Alain de Botton A hírek című könyve tökéletes használati útmutató a média által bekebelezett világunkhoz. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business HVG Könyvek

Hogyan tanulnak a gyerekek?

Gyermekünk agya kezdetben egy csapat rendezetlen, egymáshoz még nem kapcsolódó sejtből áll. Ahogy telik az idő, ezeknek az idegsejteknek milliói kapcsolódnak egymáshoz, és a közöttük lévő kapcsolatok az ismétlés, a próbálkozás, az utánzás és a problémamegoldás hatására megszilárdulnak.

A WHO szerint nem a gyerekeknek kellene oltást adni, hanem a szegényebb országoknak

A WHO szerint nem a gyerekeknek kellene oltást adni, hanem a szegényebb országoknak

6,6-os erősségű földrengés volt Szumátránál

6,6-os erősségű földrengés volt Szumátránál

Az orosz pátriárka felszólította a nőket, hogy abortusz helyett adják inkább az egyháznak a gyerekeiket

Az orosz pátriárka felszólította a nőket, hogy abortusz helyett adják inkább az egyháznak a gyerekeiket