HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Első pillantásra ideálisnak tűnhet, ha a vezető egy barátját is a csapatában tudhatja. De néha több probléma adódik csupán ebből az egy munkakapcsolatból, mint a csapat többi részének menedzseléséből.

Rengeteg határsértéssel kapcsolatos probléma származhat abból, ha a vezető egy számára érzelmileg fontos személy felettese. Ahhoz, hogy ezt a komplikált helyzetet kezelhetővé tegyük, első lépésként érdemes tudatosítani az elkerülendő szituációkat.

A szem elől tévesztett part

A tengernyi vezetői feladatban elmerülve jólesik némi nyugalom. Hogy emiatt ki kell hagyni egy státusmegbeszélést, vagy el kell halasztani a teljesítményértékelő beszélgetést? Érdekes módon a vezetők gyakrabban nyúlnak ehhez az eszközhöz azon kollégák esetében, akikhez érzelmileg erősen kötődnek.

A vezetők ettől azt remélik, hogy egyszerre lesznek hatékonyak az időmenedzsmentben, és felhatalmazók egy követővel szemben. Valójában mindez a másik fél oldalán hosszú távon teljesítményromlást és az elköteleződés csökkenését okozhatja.

Mélyvíz

Az érzelmek objektivitástorzító hatása gyakran tetten érhető abban, amikor a vezető a valós teljesítménymutatót figyelmen kívül hagyva oszt ki a baráti beosztottnak nagy felelősséggel járó szerepkört vagy munkát. Ezek a „szeretem, tehát rátermett a feladatra” logika mentén létrejövő döntések néha nem is tudatosak, és – még az esetleges jó szándék ellenére is – igazi lavinát indíthatnak el.

Ha ugyanis az elfogultság révén kitüntetett barátból hiányzik a szükséges szakértelem, az visszavetheti a saját szakmai fejlődésébe vetett hitét, és a kollégái is rossz szemmel fogják méregetni. Arról nem is beszélve, hogy veszélybe kerülhet a feladathoz kapcsolódó cél, valamint a vezető hitelessége.

Hangtalan konfliktus

Vezetőként képesnek kell lenni a konfliktushelyzetek kibontására és a nézőpontok ütköztetésére. Ez elég nehéz akkor, ha olyasvalakivel kell konfrontálódni, akivel hétvégenként családostól összejárunk. Sajnos ez esetben hiába valós a konfliktus, a vezető nem, vagy csak nagyon nehezen tudja artikulálni a problémát.

E lépésnek nemcsak a barátok közötti bizalom láthatja kárát, hanem – amennyiben a konfliktus a csapattagokra is hat – azt tükrözheti, hogy a vezető nem tudja vagy nem meri megvédeni a rá bízott csapatot.

Funkciója: tégla

Ki ne szeretné tudni, mit beszélnek róla a kollégák a háta mögött? Hogy egy kényesebb értekezlet után ki, hogyan reagál a dohányzóban? Gyakran megtörténik, hogy a vezető a bizalmasára azt a feladatot bízza, hogy aktívan próbáljon meg információt gyűjteni.

Ezzel az inkorrekt módon és öncélúan viselkedő vezető egyfelől a baráttal, másfelől a többi csapattaggal szemben határt sért. Ha kiderül, mit csinál, azzal elveszíti a követők bizalmát, míg a bizalmasát kivetheti magából a közösség. Akkor sem jobb, ha rejtve marad a kémkedés, hiszen így láthatatlan módon zilálja szét a csapatot.

Szijjártó Linda cikkét teljes terjedelmében elolvashatja a HVG Extra Business 2019/4-es számában.

Bármelyik szervezet meg tudja mondani, mit csinál, de azt csak kevesen tudják világosan megfogalmazni, miért csinálják. Simon Sinek vezetés és marketing-tanácsadó a világformáló vezetők gondolkodását és cselekedeteit tanulmányozva felismerte, hogy azért tudták inspirálni a környezetüket, mert ösztönösen a miérttel kezdtek. Sinek e meglátásból felépített modellje mentén egész szervezeteket és mozgalmakat lehet elindítani, továbbá tömegeket inspirálni. A szerző Kezdj a miérttel című könyvét itt rendelheti meg kedvezménnyel.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

Létezik-e készen kapott vezető?

A fokozódó versenyhelyzet olyan „készen kapott” vezetőket kívánna meg a szervezetektől, akik minimális szakmai képzés után szinte azonnal alkalmazhatók a középvezetői pozíciókban. Ezek a személyek nem léteznek azonban a piacon – vagy mégis?

HVG Extra Business Business magazin

Milyen eszközökkel tudja egy vezető motiválni a csapatát?

A HVG Extra Business Liptay Gabriellával, a KPMG marketing- és kommunikációs igazgatójával beszélgetett vezetésről, XXI. századi kihívásokról, valamint arról, vezetőként miért érdemes több helyről is inspirációt és erőt meríteni. Ebből közlünk most egy részletet.

HVG Extra Business Business magazin

Mi a sikeres vezetők titka?

Nem lehet egyféleképpen vezetni mindenkit, ezért aktuális vezetői stílusunkat érdemes az egyes alkalmazottak kompetencia- és elkötelezettségi szintje alapján megválasztani.

Baleset történt a Margit hídon

Baleset történt a Margit hídon

Jakab Péter egy kérdéssel akasztotta ki a parlamentben Kövér Lászlót

Jakab Péter egy kérdéssel akasztotta ki a parlamentben Kövér Lászlót

Gyurcsány: Dobrevével megegyező programot mutatott be Karácsony

Gyurcsány: Dobrevével megegyező programot mutatott be Karácsony