szerző:
MTI

Különböző adózási visszaélések miatt több mint 3,8 milliárd forint büntetést szabott ki az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a múlt évben. Emellett összesen 66 üzletet zárt be nyugtaadás elmulasztása, illetve bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazottak miatt.

Az összesen 873 utólagos átfogó vizsgálat során az ellenőrök ötmilliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel. A megállapításokhoz kapcsolódóan 2,4 milliárd forint adóbírságot, 1,4 milliárd forint késedelmi pótlékot, valamint 57 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki - tájékoztatott a hivatal nyírségi igazgatója.
   
Az év folyamán 13 856 ellenőrzést folytattak le a régióban, a legtöbb, 4 029 visszautalást megelőző vizsgálat volt. Az ellenőrzések eredményeként összesen 770 millió forint összegű, az adózók által jogtalanul kért pénzt tartottak vissza. Az operatív APEH-vizsgálatok száma is magas, 3 924 volt Szabolcsban. Ezek felét a nyugta- és számlaadási kötelezettség ellenőrzése tette ki.

Nyugtaadás elmulasztása miatt a kisebb pénzbüntetések mellett 25 üzletet hosszabb-rövidebb időre be is zártak, s az érintett tulajdonosokat átlagosan 90 ezer forint összegű mulasztási bírsággal sújtották. Bezártak további 41 nyírségi üzletet is, mert igazolatlan eredetű árut forgalmaztak, illetve alkalmazottaik nem voltak foglalkoztatottként bejelentve.

Végrehajtási tevékenység keretében több mint 6,5 milliárd forintot szedtek be, ám ennek ellenére egymilliárd forinttal nőtt az adóhátralék a térségben. Most 10,6 milliárd forint összegű adósság gyűlt össze, amelynek 60 százaléka a gazdálkodói körhöz, 40 százaléka pedig az egyéni vállalkozókhoz és magánszemélyekhez kötődik.

Egy-tíz millió forint közötti az adóhátraléka 4 442 adózónak, 10 millió feletti 3 512 személynek, egymillió forint alatti pedig 2 652 embernek. Tavaly a szabolcsi APEH-igazgatóság saját hatáskörben 242 felszámolást kezdeményezett 2,7 milliárd forint összegű tartozásra. Bűncselekmény, közte csalások, okirat hamisítások és jogosulatlan gazdasági előny szerzése miatt 42 büntető feljelentést tett a hivatal, összesen 642 millió forint elkövetési értékre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Vállalkozás

Február 20-ig dönthetnek az adó 1+1 százalékáról

Az adóhatósági adómegállapítást választók (ADAM) február 15-ig, a munkáltatói adómegállapítást választó adózók pedig február 20-ig küldhetik el az adóhatóságnak az 1+1 százalék felajánlásáról rendelkező nyilatkozatot. Az APEH 15-én, a szokásostól eltérően este hatig várja az ügyfeleket.

MTI Gazdaság

Még öt nap az adóhatósági adómegállapításra

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) február 15-ig kell jelentkezniük azoknak a magánszemélyeknek, akik adóhatósági adómegállapítást (adam) kérnek az szja-bevallásuk kapcsán, egyúttal munkáltatójuktól kérniük kell az ADAM-hoz szükséges, összes munkáltatói dokumentumot.

MTI Itthon

Kiszűrik a regisztrációs adót nem fizető autósokat

Internetes adatkapcsolattal próbálja a vámhatóság az okmányirodákkal közösen kiszűrni a forgalomból azokat a gépjárműveket, amelyek után nem fizették meg a regisztrációs adót - közölte a vám- és pénzügyőrség szóvivője.

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Több baleset is történt reggel, több helyen teljes az útzár

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Ingyen adtak múzeumi festményeket a fideszes irodájába

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Olyan ígéretes A tanár második évada, mint egy oktatási reform

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs