szerző:
hvg.hu

Az utóbbi időszakban elkövetett rablások tapasztalatait figyelembe véve megállapítható, hogy a kereskedelmi egységek közül a kisebb, azaz egy-két főt foglalkoztató üzletek fokozott veszélynek vannak kitéve. Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) a biztonságtechnikai megoldások mellett javasolja a támadás estén jelző rendszer kiépítését a szomszédos üzlethelységben.

Az Országos Rendőrfőkapitányság tapasztalatai szerint megállapítható, hogy a forgalmas helyen működő, többnyire egy-két alkalmazottat foglalkoztató üzletek elsősorban a nagyobb bevétel, illetve a kedvezőbb menekülési lehetőség miatt válhatnak a rablások célpontjává. Az időszakosan nyitva tartó üzletek esetében a legkritikusabb a záróra körüli időszak, amikor a napi bevétel összege feltehetően magas. A 24 órában szolgáltató kereskedelmi egységek esetében pedig a kora reggeli és a késő esti időintervallum a kritikus időszak  a felhalmozódó napi bevételnek köszönhetően.

A bűncselekmény elkövetésénél az elkövetők fegyverrel, riasztó- vagy gázpisztollyal, néhány esetben késsel fenyegetve kényszerítik áldozataikat a bevétel átadására. Több esetben az alkalmazottak - gyakran nők - ellenállása eredményesen hiúsította meg a rablást, ezzel azonban kockáztatták saját testi épségüket.

Az érintett kisüzletek többségénél nem alkalmaznak biztonságtechnikai eszközöket, az alkalmazottak nincsenek felkészítve a rablás során tanúsítandó magatartásra, az esetlegesen alkalmazott biztonságtechnikai eszközök kezelésére.

Ajánlások kiskereskedelmi egységek számára

Rablás esetén

A támadó utasításainak vonakodás nélkül tegyenek eleget! Viselkedésükkel tűnjenek közreműködőnek, hiszen az elsődleges cél az élet és testi épség megóvása. Az elkövető a támadáskor feszült lelkiállapotban van, így egy váratlan ingerhatásra előre nem tervezett cselekedeteket is végrehajthat.

Csak a lehető legkevesebb pénzt adják át a támadónak! A riasztóberendezések működésbehozására – ha előzőleg erre nem nyílt lehetőség – kihasználhatják a felszólításra történő pénzelőkészítés és átadás nyújtotta mozgási lehetőséget. Figyeljék meg alaposan a támadót, és menekülési útvonalát!

A cselekményt követően semmilyen öntevékeny intézkedésbe ne kezdjenek, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámokon, vagy a helyi rendőrség közvetlen vonalán!

A hatályos jogszabályok szerint a bűncselekmény elkövetőjét bárki állampolgári jogon elfoghatja, és a rendőrség kiérkezéséig a helyszínen visszatarthatja, azonban ennek lehetőségét az adott szituációban kellően mérlegelni kell.

A non-stop nyitva tartás éjszakai időszakára javasolt a zárt ajtó – lehetőleg biztonsági ráccsal ellátott – kiadóablakán keresztüli kiszolgálás.

Amennyiben az átadóablakos megoldás kialakítására nincs lehetőség, ajánlott a távfelügyeleti rendszerbe kapcsolt vagyonvédelmi riasztórendszer kiépítése, amely tartalmazza a stabil és/vagy mobil támadásjelző egységet is. Ennek jelzését egy kivonuló szolgálatos vagyonvédelmi cég diszpécserközpontja fogadja, ahol megteszik a szükséges intézkedéseket a rendőrség kiérkezéséig.

További megoldásul szolgál a helyi riasztórendszer kiépítése, ennek alkalmazása során azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy rablás esetén a támadásjelző megnyomásával megszólaltatott hang/fényjelző az elkövetőből kiszámíthatatlan reakciókat válthat ki.

Lehetőség van arra, hogy a kiskereskedelmi egységek közvetlenül a mellettük vagy a közelükben levő másik kiskereskedelmi egységbe jelezzék át a támadás tényét. Az egymásra figyelés következtében hatékonyabbá válhat az erőszakos támadások megelőzése.

Javasolt az üzlethelyiségben történt események digitális rögzítésére alkalmas kamerarendszer felszerelése. Ez az eszköz prevenciós jelleggel bír, hiszen a látható kamerának visszatartó hatása van, míg a rejtett kamera az elkövető tudta nélkül képes rögzíteni az eseményeket, ami nagymértékben segíti az elkövető azonosítását. Fontos, hogy a felvett képanyag utólagos manipulálásának elkerülése érdekében a képrögzítő egységhez ne férjen hozzá bárki, ezért azt zárható helyiségben kell tárolni. Az üzlettér magánterületnek minősül, ezért annak bekamerázása, illetve a felvételek rögzítése során be kell tartani az adatvédelmi szabályokat.

A rablások leggyakoribb elkövetési tárgya a készpénz, aminek megszerzését megnehezíti a különböző időzáras vagy pénzbedobós trezort tartalmazó széfek használata. Jó megoldás olyan lemezszekrény beszerzése is, amelybe az alkalmazott a nagyobb címleteket be tudja tenni, de azt kinyitni csak a tulajdonos képes. Az ilyen szekrény használatát a bejárati ajtón matricával kell jelölni, megelőzve ezzel a rablásokat.

 
Forrás: ORFK

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Bolti tolvajok toplistája: Magyarország a középmezőnyben

A magyar bolti szarkák évente 74,2 milliárd forintos kárt okoznak, s ennek "köszönhetően" az ország a tizenhetedik helyet tudhatja magáénak 25 európai állam bolti lopási statisztikájában - derül ki az European Retail Theft Barometer (ERTB) nemzetközi felméréséből.

hvg.hu Tech

A szoftverletöltés nem egyenlő a bolti lopással

Egy brit felmérés szerint a legtöbb szerzői jogi védelmet élvező tartalom letöltését nem tartják bűncselekmények a felhasználók, az ezzel kapcsolatos kampányok pedig teljesen eredménytelenek.

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Az ombudsmanhoz fordul a gyerekek otthongondozási díja miatt az LMP

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Nem idén zár a budapesti bevásárlóközpont, cáfol a Récsei Center

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását

Sikerült lelassítani a szklerózis multiplex súlyosbodását