szerző:
MTI

A jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnázium újjáépítésében részt vett alvállalkozók tüntettek az intézmény pénteki avatási ünnepségén, mert máig sem kapták meg elvégzett munkáik ellenértékét.

A demonstráción mintegy 50-60 ember vett részt, az alvállalkozók, hozzátartozóikkal és alkalmazottaikkal együtt táblákat tartva vonultak fel a gimnázium előtti területre, és azt tervezték, hogy az avatási ünnepség végén szót váltanak Tokár Istvánnal, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat elnökével. 
 
Az érintett hat vállalkozás összesen több mint 100 millió forint kifizetésére vár már hónapok óta.  

Tokár István, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat elnöke megismételte, hogy a közbeszerzés során nyertes fővállalkozó valamennyi jogos követelését mindenkor határidőben teljesítették. Az önkormányzat semmiféle jogviszonyban nem állt az alvállalkozókkal, így nem teljesíthetett közvetlen kifizetést sem részükre.

Szőllősi Zoltán, az egyik építőanyag-beszállító azzal indokolta a megyei önkormányzati vezető megkeresését, hogy Tokár István tavaly megígérte nekik, megkapják majd munkájuk ellenértékét a generálkivitelező pénzügyi manipulációi ellenére.

Tokár István azt javasolja az alvállalkozóknak, a Hajlék Kft.-től, azaz a generálkivitelezőtől kérdezzék meg, hova tette a pénzt. Elmondta: az önkormányzat nevében a kifizetési problémák miatt feljelentést tett az ügyészségen a Hajlék ellen, amely már felszámolás alatt áll.
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Üzleti tippek

Hiteltartozás: nehezebb feketelistára kerülni

Kedvezően változtak a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) - korábbi nevén Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) - szabályai. Az adósnak legalább a minimálbérnek megfelelő összeggel kell minimum 90 napig tartoznia ahhoz, hogy BAR-listára kerüljön. Amennyiben rendezte tartozását, de a listán mégis szerepelnek az adatai, pert indíthat jogosuolatlan adatkezelés miatt.

Vállalkozás

Cserben hagyja a kisvállalkozókat a hazai jogrend

Manapság közismert a hazai kkv-k vergődése: szenvednek a körbetartozás és a múlt évi áfa késleltetett kifizetésétől. Ez utóbbit az APEH könyörtelenül bevasalta, függetlenül attól, hogy szerződőfele kifizette-e a tisztességes vállalkozót vagy sem. Miközben a magyar jogrend lassú és erőtlen a csalókkal szemben, addig az Egyesült Államokban gyorsított eljárásban vizsgálják a kisvállalkozók jogos követeléseit.

MTI Gazdaság

Körbetartozás elleni kormányprogram

A kormány döntése nyomán javulnak Széchenyi Kártya feltételei, bővül a hitelkerete, s egyszerűsödik a vállalkozások ügyintézése, valamint hitel- és egyéb finanszírozási konstrukciók akadályozzák majd a körbetartozás kialakulását.

Világ

Körbe tartozás

A Szovjetunió széthullása után milliók hagyták el végleg vagy ideiglenesen szülőhazájukat, hogy egy másik volt tagköztársaságban keressenek megélhetést. Néhány utódállamban egyenesen szociális válságot idézne elő, ha a vendégmunkások nem utalnának haza pénzt.

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Öt év után ismét befagyott a Niagara-vízesés nagy része

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat