szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

Az adózó vállakozók meghatározott része ma éjfélig postán küldheti el éves bevallását, mivel az elektronikus bevallás egyelőre csupán a "felső tízezer" számára kötelező. A kitöltésnél elkövetett hibák akár 200 ezer forintba is kerülhetnek a pontatlanoknak.

Bizonyos szempontból szerencsés az a kiválasztott tízezer cég, illetve az a néhány önkéntes, aki már tavaly óta elektronikusan nyújtja be nemcsak az adó-, hanem az áfa- s egyéb járulékbevallásait is, így nem kell túl sokat vacakolni az egyébként gyakori formai hibák kiszűrésével. Az elektronikus rendszer ugyanis automatikusan visszadobja a hibásan kitöltött dokumentumokat. A cégek számára talán ez a közvetlen előnye az elektronikus bevallásnak, amelyet nem évente, hanem havi rendszerességgel kell elkészíteniük a vállalkozóknak - tájékoztatta a hvg.hu-t Juhász István, az APEH elnökhelyettese.

Február 20-án kell fizetni:
A társasági adó előleg befizetése
 
 - a kulturális járulék befizetése
 
 - A környezetvédelmi termékdíj befizetése (havi bevalló esetén)
 
 - a játékadó befizetése, részletező bevallás benyújtása 0678, 06780
 
 - az általános forgalmi adó bevallása, befizetése (havi ÁFA bevallók esetén) 0665/650/651, 06310, 06320
 
 - az Európai Közösség más tagállamából történt beszerzés esetén az ÁFA törvény 7/A. § (2) bekezdés c) pontjában meghatározott adóalanyok és adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személyek részére az általános forgalmi adó bevallása, befizetése 0686
 
 - a személygépkocsinak nem minősülő új közlekedési eszköznek az Európai Közösség más tagállamából történt beszerzése esetén a közösségi adószámmal nem rendelkező adózók általános forgalmi adó bevallása, befizetése 0687
 
 - A havi bevallás benyújtása 0601, 06081
 
 - A költségvetési támogatás gyakoribb igénybevételére jogosult adózó bevallása költségvetési támogatásról 0611
 
 - A fogyasztói árkiegészítés igénylése 0611
 
 - a költségvetési támogatás igénylése 0611
 
 - Kiegészítő tevékenységet nem folytató, nem EVA alany egyéni vállalkozónak a saját személyi jövedelemadójáról, járulékáról történő bevallás benyújtása (havi bevalló esetén) 06581
 
Természetesen az sem véletlen, hogy a vállalkozók többsége egyelőre hagyományos módon adózik. A papíralapú bevallás elkészítése ugyanis jóval kevesebbe kerül, mint az elektronikus teljesítés, hiszen nem igényel különösebb technikai feltételeket, magyarázza  Vágyi Ferenc Róbert, a hvg.hu adószakértője. Az Adótanácsadók Egyesülete szerint nemcsak a technikai, hanem a jogszabályi feltételek is hiányoznak a széleskörű és viszonylag gyors bevezetéshez. Az adóhivatal szintén nem tudott felkészülni a rövid határidő miatt az elektronikus bevallások fogadására. Ezért a kormány elhalasztotta az elektronikus adózás januári kiterjesztését. A kormányrendelet értelmében jelenleg papíron adózó közel egymillió cég május 12-től a fokozatosan csatlakozik az elektronikusan adózókhoz.

Addig is nem árt kétszer elolvasni minden kézzel kitöltött bevallást. Beküldés előtt célszerű átnézni, hogy szerepel-e a bevallás végén az adózó aláírása, megfelel-e az adókedvezmény az adóalap összegének, mivel gyakori hiba itt is az elírás - hívja fel a figyelmet Juhász István. Ellenőrizni kell az adószám mindenegyes számjegyét, mert az elrontott bevallást könyörtelenül visszaküldi az adóhivatal – egészíti ki Vágyi Ferenc Róbert. Ezek után már szinte képtelenség határidőben postázni a javított példányt. Figyelni kell a jövedelemkorlátokat is az egyes kedvezmények igénybevételénél, hiszen az ott elkövetett hiba jobb esetben hibás bevallásnak minősülhet, rosszabb esetben adókülönbözet keletkezik, amely már akár 50 százalékos adóbírságot is vonhat maga után.

Hasonlóan kínos helyzetbe kerülhet a vállalkozás, ha nem a megfelelő helyre postázza bevallását.  Ennek veszélye főként akkor áll fenn, ha a cég megváltoztatta a székhelyét, de figyelmetlenségből a korábbi székhelye szerinti megyébe küldi a papírokat. Ráadásul ilyenkor sok utánajárás visszaszerezni az eredeti bevallást, s addigra a késés garantált – figyelmeztet Vágyi Ferenc Róbert. Határidőn túl az APEH mulasztási bírságot szabhat ki, amely magánszemélyek esetében 100 ezer, cégeknél 200 ezer forintig terjedhet.

Az APEH elnökhelyettese javasolja, hogy aki csak teheti használja a hivatal honlapjáról letölthető bevalláskitöltő és -ellenőrző programokat, és ezután fogjon hozzá adóbevallása kitöltéséhez.

A program használata nagyban megkönnyíti a májusi átállást az elektronikus adózásra.
Az elektronikus adóbevalláshoz minden adózónak vagy a könyvelőjének előbb regisztráltatnia kell magát az okmányirodán, illetve az APEH-portálon. Ekkor kapja meg a bevalláshoz nélkülözhetetlen PIN-kódot, esetleges más azonosítót, amellyel jogosulttá válik a saját adóbevallását elektronikusan is elküldeni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Vállalkozás

Február 20-ig dönthetnek az adó 1+1 százalékáról

Az adóhatósági adómegállapítást választók (ADAM) február 15-ig, a munkáltatói adómegállapítást választó adózók pedig február 20-ig küldhetik el az adóhatóságnak az 1+1 százalék felajánlásáról rendelkező nyilatkozatot. Az APEH 15-én, a szokásostól eltérően este hatig várja az ügyfeleket.

MTI Gazdaság

Még öt nap az adóhatósági adómegállapításra

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) február 15-ig kell jelentkezniük azoknak a magánszemélyeknek, akik adóhatósági adómegállapítást (adam) kérnek az szja-bevallásuk kapcsán, egyúttal munkáltatójuktól kérniük kell az ADAM-hoz szükséges, összes munkáltatói dokumentumot.

MTI Vállalkozás

Milliárdos büntetések adócsalásért

Különböző adózási visszaélések miatt több mint 3,8 milliárd forint büntetést szabott ki az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága a múlt évben. Emellett összesen 66 üzletet zárt be nyugtaadás elmulasztása, illetve bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazottak miatt.

Nagyon jó hír jött: áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában

Nagyon jó hír jött: áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában

Baleset miatt lezárták az M6-os autópályát

Baleset miatt lezárták az M6-os autópályát

Medvét vettek videóra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Medvét vettek videóra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Hozzá kell szoknunk a jelentős dráguláshoz? Itt a hvg.hu karácsonyi bolttesztje

Hozzá kell szoknunk a jelentős dráguláshoz? Itt a hvg.hu karácsonyi bolttesztje

Jött egy új funkció a Firefoxba, máshogy mutatja a videókat

Jött egy új funkció a Firefoxba, máshogy mutatja a videókat

Kiengedik az előzetesből Bróker Marcsit

Kiengedik az előzetesből Bróker Marcsit