szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az építőipari feketemunka elleni küzdelem, a megelőzés, és a visszaszorítás volt a témája Európai Építőipari és Famunkások Szakszervezeteinek Szövetsége (EFBWW) által szervezett konferenciának. Az elhangzott javaslatok között szerepeltek az elrettentő szankciók, s a munkahelyek folyamatos ellenőrzése.

A hétvégén véget ért építőipari konferencián negyven vezető építőipari szakszervezeti tisztségviselő vett részt, akik megállapították, hogy figyelemfelkeltő kampányok, hatásos ellenőrzési technikák, a munkahelyek folyamatos ellenőrzése, a munkaügyi ellenőrök és a különböző minisztériumok közti koordináció és elrettentő szankciók alkalmazása szükséges az építőipari feketemunka visszaszorítására.

Európában az építőipar a vezető ipari foglalkoztató, a teljes európai foglalkoztatás 7,5 százalékát, az iparnak pedig 28,1 százalékát képviseli. A be nem jelentett és az illegális foglalkoztatás a dolgozók kizsákmányolását okozza, tisztességtelen versenyt eredményez a cégek között és emiatt bejelentett munkások veszítik el állásaikat. Ráadásul az illegális foglalkoztatással sok milliárd eurót lopnak el a nemzeti költségvetésekből.

Az európai szakszervezetek megegyeztek abban, hogy a problémát közösen kell kezelni a munkáltatói érdekképviseletekkel. Az EFBWW elítéli a kényszervállalkozók jelenlétet az építőiparban. Az összes tagállamot és az Európai Bizottságot is arra sürgeti, hogy akadályozzák meg az egyéni vállalkozói státusz efféle "legális" kihasználását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Ausztriában szűkítik a feketemunka lehetőségét

Ausztriában 2007. január 1-jétől azonnal be kell jelenteni a foglalkoztatottakat a területileg illetékes betegbiztosítóknál, hogy ezzel is szűkítsék az illegális munkavállalás lehetőségét – adta hírül a Der Standard című osztrák napilap.

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

Palkovics: Nem kell ahhoz egyetem, hogy egy ország titkosszolgálati tevékenységet folytasson

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

A közútkezelő álló járműjébe csapódott egy autó az M0-son – videó

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple