szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április 12-ig kell befizetni az első negyedéves bevételek után az egyszerűsített vállalkozói adó előlegét. A korábbi évekhez hasonlóan az idén sem kell külön bevallást készíteni az előleg befizetéséről. Az idei évre szóló bevallásokat, jövő év második felében kell benyújtani.

Az APEH tájékoztatója értelmében az adózókat negyedévenként - az első három negyedévre - csak előlegfizetési kötelezettség terheli, ezzel egyidejűleg az idei évben még nem kell az adóelőlegről bevallást benyújtani.

Az idei évre vonatkozó eva bevallást 2007. május 31-ig vagy 2007. február 15-ig kell benyújtani attól függően, hogy az adóalany a számviteli törvény hatálya alá tartozik-e vagy sem. Az éves bevallásban kell szerepeltetni az első három negyedévre megállapított előlegek összegét is. Az eva előleg első három negyedévi összegének befizetési és bevallási kötelezettsége csak az idén válik el egymástól, a 2007. első negyedévi előleget már a befizetéssel egyidejűleg kell bevallani - tartalmazza az adóhivatal közleménye.

A pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint januárban az adózók  1,6 milliárd forinttal, azaz mintegy 27 százalékkal több evát fizettek be az előző évihez képest, annak ellenére, hogy csak februárban kellett az egyszerűsített vállalkozói adót teljesíteni. Februárban a központi költségvetésnek 16,5 milliárd forint bevétele keletkezett az evabefizetésekből, ami 0,5 milliárd forinttal maradt el a hónap közepén prognosztizált adatoktól. A 2005-ös év azonos hónapjához képest azonban 23,9 százalékkal több egyszerűsített vállalkozói adót fizettek be az adózók. Így az első két hónapban az éves előirányzat 22,8 százaléka teljesült.

További részletek a Vállalkozó szellem rovat adózási naptárában olvasható!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bakik adóbevallás kitöltésekor

Az adózó vállakozók meghatározott része ma éjfélig postán küldheti el éves bevallását, mivel az elektronikus bevallás egyelőre csupán a "felső tízezer" számára kötelező. A kitöltésnél elkövetett hibák akár 200 ezer forintba is kerülhetnek a pontatlanoknak.

MTI Gazdaság

Több mint 24 milliárdnyi eva folyt be a költségvetésbe

Február végéig 24,4 milliárd forintot fizettek be az adóhivatalnak az egyszerűsített vállalkozói adókörbe (eva) tartozók, ami 25,1 százalékkal több az előző évinél - áll a Pénzügyminisztérium (PM) februári államháztartási jelentésében.

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Tizenegy gyermek halt meg a jemeni támadásokban

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Újabb rejtélyes fémoszlop bukkant fel, most Kaliforniában

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada

Ugrik a lengyel kenguru: itt készül Európa elektromos autóbuszainak egyharmada