szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kisebb létszámú cégeknél elbocsátásokat indukál a minimálbér-emelés, a bérnövekedés leginkább a 20-49 főt foglalkoztató cégeket érinti - tette közzé a Magyarországi Volksbank Rt. kkv-körképében kedden.

A Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) közreműködésével készült konjunktúra-kutatás szerint a mostani minimálbér-emelés ugyan kisebb, mint a 2001-es, ennek ellenére a kisebb létszámmal dolgozó cégeknél elbocsátásokat idézhet elő.
 
A cégek 56 százalékánál nem volt olyan foglalkoztatott, akinek bruttó bére alacsonyabb lett volna a 62.500 forintos minimálbérnél, így ezeket a társaságokat nem érintette a minimálbér növelése. Ugyanakkor a foglalkoztatottak közel 14 százalékának bére alacsonyabb volt a minimálbérnél.

A megkérdezett cégvezetők 93 százaléka hallott már arról, hogy 2006. január elsejétől egy éven át mentesül a munkáltatói járulékfizetés alól az, aki már legalább három hónapja regisztrált munkanélkülit alkalmaz. A cégvezetők 28,6 százaléka tartotta elképzelhetően, hogy a járulékkedvezményt kihasználva regisztrált munkanélkülit foglalkoztat.

A KKV Körkép januári adatai szerint a vállalkozások némileg bizakodóbban ítélik meg helyzetüket, különösen az exportálók és a közepes nagyságú cégek ítélik meg derűlátóan a helyzetüket. Továbbra is igaz, hogy a külföldi tulajdonú társaságok jobbnak ítélik meg helyzetüket, mint a magyar tulajdonúak.

Tavaly bővült a kkv szektor termelése, ami együtt járt a jövedelmezőség kis mértékű növekedésével - derül ki a felmérésből. A 2005 júliusi felmérés adataihoz képest némileg nőtt a kkv-szektor munkaerő-kereslete. Az idei első félévben mintegy 7 ezer fővelnövekedhet a kis és közepes vállalkozások munkaerő-kereslete, leginkább a közepes nagyságú vállalatok jeleznek létszámbővítési szándékot.

A KKV Körkép hiteles, és háromhavonta megjelenő adatai reményeink szerint nemcsak a gazdaságot elemző kutatók, érdeklődők számára adhatnak információkat, de maguknak a kis és középvállalkozásoknak is értékes adalékul szolgálnak. A kutatás teljes anyagát, kérés esetén, a szakújságírók rendelkezésére bocsátjuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kórházi elbocsátások miatt tüntettek Kiskunhalason

"Azért tüntetünk, mert további elbocsátások várhatók" - mondta Makkai Lászlóné, a kórházban működő szakszervezet vezetője. A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház 120 dolgozóját küldték el, amióta a magánbefektető átvette a várostól a kórház működtetését.

MTI Gazdaság

Elbocsátás helyett munkaidő-csökkentés

Csökkentett munkaidővel, az ehhez igazodó alacsonyabb keresettel próbálják meg elkerülni az elbocsátásokat német vállalatok az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél legújabb számában közölt beszámoló szerint.

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Ezek az autók a környezetvédelmi teszt alapján a legjobbak

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát

A magyarok fele még mindig szegénynek érzi magát