szerző:
MTI

Az új EU-tagállamok szolgáltatást nyújtó vállalkozásai alkalmazottaikat többnyire munkavállalási engedély nélkül, kiküldetés keretében foglalkoztathatják a régi tagállamokban (EU-15). Ausztria és Németország azonban kivételes szabályokat érvényesíthet - olvasható az EU vonal tájékoztató honlapján.

A korlátozás Ausztriában a kertészeti, kőmegmunkálási szakmára, a fémszerkezetek és szerkezetelemek gyártására, az építőiparra, a biztonsági tevékenységre, az ipari takarításra, a házi betegápolásra, az elhelyezés nélküli szociális ellátásra vonatkozik. Ezekben a szakmákban a kiküldött dolgozók csak az osztrák szakmai hatóságtól igényelt külön kiküldetési engedély alapján foglalkoztathatók.

Amennyiben az építőiparban és az ehhez kapcsolódó szakmákban a munkavégzés 4 hónapnál hosszabb időtartamú akkor munkavállalási engedély is szükséges a kiküldött dolgozóknak, ennek kiadásakor a  munkaerőpiaci helyzetet is figyelembe veszik. Az osztrák hatóságok megkövetelik az ottani bér- és munkafeltételek, szociális szolgáltatások biztosítását a kiküldött dolgozókat foglalkoztató szolgáltatótól.

Németországban az építőiparra, az ehhez kapcsolódó szakmákra, az ipari takarításra, a belső dekorációs tevékenységre vonatkozik a korlátozás. Ezekben a szakmákban a hatóságok korlátozhatják a kiküldésben foglalkoztatottak létszámát. A többi régi tagállam is megkövetelheti a kiküldetési igazolást a kiküldött dolgozótól, amely egyebek között arra vonatkozik, hogy a munkavállaló legalább egy éves munkaviszonnyal rendelkezik, stabil alkalmazott a cégnél. Az egyes országok előírhatják továbbá a kiküldött dolgozók névsorának bejelentését, a helyi munkajogi, szociális előírások betartását.

A szolgáltatások szabadságát garantáló közösségi előírások szerint a kiküldött dolgozó a kiküldő állam jogszabályai szerint lesz biztosítva úgy, mintha továbbra is ennek a területén dolgozna. A kiküldetés időtartama 12 hónap lehet, amelyet egyszer - újabb 12 hónappal - meg lehet hosszabbítani. Az Európai Unió tagállamaiban kiküldött munkavállalók becsült létszáma mintegy 1 millió.

Letelepedés nélküli - ideiglenes - szolgáltatásnyújtásról akkor beszélünk, ha például egy cég vagy egyéni vállalkozás másik tagállamban szerződik adott munka elvégzésére, de az éves összbevételének legalább 25 százaléka továbbra is a székhelye szerinti országból származik.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Karrier

Hol dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül a magyarok?

Szabadon vállalhatnak munkát a magyarok a régi európai uniós tagországok közül tízben, öt országban viszont még mindig megkövetelik a munkavállalási engedélyt - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt EU-tájékoztatóban.

HVG Hetilap

Illegális munkavállalás az EU-ban

Nem tudnak mit kezdeni az EU tagállamai a feketemunkával, ezért Brüsszel nagyobb erőfeszítéseket sürget. Kékkártyát vezet be ugyanakkor a magasan kvalifikált bevándorlóknak.

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Hiába az akár többmilliós itthoni fizetés, erre a munkára kevesen alkalmasak

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Ezt az új Chrome-funkciót sokan használni fogják

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

Birkafelvonulás Madridban

Birkafelvonulás Madridban

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk

Jönnek a metropoliszok, ahol pár év múlva már hegyi levegőt szívhatunk