szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A napokon belül esedékes társaságiadóalap-feltöltés módszere - az érdekképviseleti szervek tiltakozása ellenére - még mindig a pontatlan találgatásra épít. A mulasztási bírság minimum 20 százalékos, de felső határa a csillagos ég is lehet. Van egy tuti módszer, hogy az APEH mégse büntessen.

A szabályt kiötlő és azt a kezdetek óta támogató Pénzügyminisztérium (PM), hogy csökkentse a növekvő felháborodást, korlátozó rendelkezést javasolt a jogalkotónak az előírás alkalmazására: a múlt évben 50 millió forint árbevételt alulmúló cégekre előbb a társasági adó, a tavalyi évtől pedig a különadó tekintetében adtak mentességet. A bírságolási fenyegetésből is igyekszik visszavenni az APEH, amely a PM utasítására kedvezményt nyújt. Bár az államnak széles jogköre van az adóztatásra, az, hogy a tárgyévi adatokat a tárgyéven belül rendeli megbecsülni, súrolja a jogbiztonság elvét.

Egy szabályokat betartó cég az önellenőrzés módszerét alkalmazta, ami véletlenül mutatott rá a feltöltési kötelezettség gyengéjére. A várható fizetendő adó fogalmát übereli az önellenőrzés intézménye, amire a Legfelsőbb Bíróság (LB) mutatott rá. Az ítéletben a bírói tanács kifejti, hogy az önellenőrzés esetén a megnövekedett adó feltöltési kötelezettsége alól is mentesít, hiszen az is csak egy adókötelezettség. Az önellenőrzést a feltöltési kötelezettség ellen lehet fordítani, úgyhogy a cégek elsőre csak a legszükségesebb társasági adót vallják be, éppen annyit, hogy adókedvezményeiket érvényesítsék, majd az önellenőrzés minden tekintetben védelmet nyújtó intézményének segítségével az immár helyes adatokra javítják ki a hibásan benyújtott társasági adó bevallást. A két bevallás akár pár perc különbséggel is eljuttatható az adóhatósághoz elektronikus úton, a kettő között eltelt időben tárhatná fel az APEH a különbséget, ami gyakorlatilag kizárt. A cégnek attól sem kell tartania, hogy az adóhatóság bosszút áll az önellenőrzést alkalmazó cégeken, hiszen ilyen törvényes indokkal ellenőrzési csoport nem választható ki.

A könyvelők - a fenti precedens ellenére -  még mindig ódzkodnak az önellenőrzés alkalmazásától, amikor az ügyfelük vagy munkáltatójuk nem tudja, vagy késve teljesíti a feltöltési kötelezettséget.

Ruszin Zsolt cikke folytatódik itt!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Horváth Csaba volt cégét vizsgálja az APEH

Horváth Csaba szerdai sajtótájékoztatóján azt firtatta, véletlen-e, hogy a kormányváltás előtt kap kézhez APEH-vizsgálatról szóló értesítést. A szocialisták főpolgármester-jelöltje reméli, hogy a leendő kormány semmilyen hatóságot, szervezetet nem fog politikai megrendelésre utasítani és felhasználni.

MTI Vállalkozás

APEH: az időjárás indokolhatja a késedelmes bevallást

Az időjárási körülmények által előidézett okok miatt előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni adóbevallási, vagy befizetési kötelezettségének, ilyenkor az adóhatóság kérelemre határidőben teljesítettnek teliintheti a kötelezettséget.

Csikász Brigitta Itthon

Egy vállalkozó harca az APEH ellen

Előfordulhat, hogy a hivatal és a vállalkozó azért kerül szembe egymással, mert ugyanazt a dolgot más oldalról, más logika mentén közelítik meg, s ezért a következtetéseik is mások. Igen sokba kerülhet a vállalkozónak, ha nem elég előrelátó, s nem szerez magának elég biztosítékot. Ahogy Egyed Sándornak is.

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői

Beütött a hackertámadás, még a VPN-hez se férnek hozzá a Cyberpunk 2077 fejlesztői

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Mekkora "bűn" Gulácsi Péter kiállása a magyar foci túlpolitizált világában?

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél

Három sztrájk és egy háromórás tárgyalás után sincs megállapodás a ContiTechnél