szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A világ második legnagyobb teherautó-gyártója 3,15 milliárd koronás (470 millió dolláros) profitot könyvelhetett el az...

A világ második legnagyobb teherautó-gyártója 3,15 milliárd koronás (470 millió dolláros) profitot könyvelhetett el az április és június közötti három hónapban, ami amellett, hogy hatalmas javulás a 2009 hasonló időszakában kimutatott 5,57 milliárd koronás veszteséghez képest, harmadával meghaladja a Bloomberg elemzői konszenzusát is.

Az eredmény számottevő javulása – a költségcsökkentő program mellett – a tehergépjárművek iránti kereslet megugrásának volt köszönhető. A vállalat árbevétele 27 százalékkal 68,7 milliárd koronára nőtt, ami szintén jobb a várakozásoknál, az elemzők ugyanis ennél bő hárommilliárddal alacsonyabb forgalmat prognosztizáltak. Ennél is nagyobb mértékű volt a rendelésállomány növekedése: a Volvo 48,4 ezer járműre kapott megrendelést a második negyedévben, ez pedig 82 százalékkal több az egy esztendővel korábbinál.

A vállalat vezetése jelezte: fenntartják a korábbi prognózist, miszerint Európában 10, Észak Amerikában 30 százalékkal ugorhat meg a teherautó-értékesítés 2010-ben. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy ez az előrejelzés még pesszimista is lehet, s akár ennél nagyobb mértékű bővülést is elérhet a svéd társaság. A piac mindenesetre értékelte a Volvo számait: a cég papírjai fél százalékos emelkedéssel indítottak a stockholmi kereskedésben.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!