szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az Állami Nyomda (ÁNY) hetedik éve, aktív a román piacon, s a kedvező tapasztalatok ösztönözték arra a céget, hogy...

Az Állami Nyomda (ÁNY) hetedik éve, aktív a román piacon, s a kedvező tapasztalatok ösztönözték arra a céget, hogy újabb akvizícióval erősítse pozícióját keleti szomszédunknál - áll a vállalat közleményében. A nyomda a GPV Mail Services S.R.L. társaságban szerzett 50 százalékos részesedést, a cég korábbi tulajdonosától, a szintén magyarországi Díjbeszedő Holdingtól. A román társaság 2009-es árbevétele 4,29 millió, míg EBITDÁ-ja 446 ezer euró, a vállalat fő tevékenysége pedig a biztonsági adatlogisztikán alapuló nagytömegű üzleti levelezés, számlalevelek előállítása és kiküldése.

A tranzakció zárása legkésőbb 2010. november 30-ig várható. A négy éve folyamatosan növekvő vállalat fő tevékenysége számlalevelek és direkt marketing anyagok nyomtatása, megszemélyesítése és postára adása, amely területen 2010-ben is további bővülést tervez. Ügyfélportfólióját döntően bankok (48 százalék), pénzügyi szolgáltatók (13 százalék) illetve közmű cégek (25 százalék) adják. Románia öt legnagyobb bankjából három a vállalat ügyfele.

Korábbi érdekeltségek, következmények

Az Állami Nyomda a 2004-ben alapított, kolozsvári székhelyű és 50 százalékban tulajdonolt Tipo Direct S.R.L-en keresztül már aktív szereplője a romániai piacnak. A most vásárolt részesedéssel a társaság jelentősen növelte gyártási kapacitását és piaci részesedését Romániában. Az ÁNY és a GPV gépparkja, illetve alkalmazott technológiái kompatibilisek, így a beszerzési és termelési szinergiák a jövőben még jobban kihasználhatóak A Tipo Direct kolozsvári és a GPV bukaresti termelő üzemei útján lehetőség nyílik az egész román piac lefedésére. A tranzakció így alkalmas a romániai disztribúció hatékonyságának növelésére, valamint a két romániai részesedés együttes ügyfélköre az eddiginél hatékonyabb értékesítést biztosít – nem csak a nagytömegű üzleti levelezés szegmensben – hanem a nagyobb hozzáadott értéket képviselő biztonsági és kártya termékek romániai forgalmazásában és a vonatkozó megállapodás szerint, a Díjbeszedő Holding Zrt. által fejlesztett elektronikus fizetési megoldások szegmensében is - közölték a magyar cégnél. A Díjbeszedő Holding Zrt., amely a Tipo Direct-ben is közvetett részesedést szerzett, az Állami Nyomda Nyrt-vel stratégiai megállapodást kötött Románia és Moldávia területére.

A megszerzett tulajdonrészért a Nyomda 1,5 – 2,2 millió EUR közötti összeget fizet – függően a GVP idénre tervezett új szerződéseinek sikerétől és a 2010-es üzleti év EBITDA értékétől; a vételár így 6-7-szeres EV/EBITDA szorzót jelent.  A tranzakció zárásának egyik feltételeként szerepel, hogy az Állami Nyomda és a DBR Holding SA megállapodást köt az irányítással kapcsolatos jogokról, amely biztosítja az Állami Nyomda számára a GPV leányvállalatként való konszolidációját, tehát az árbevétel teljes egészében, míg az eredmény a tulajdoni aránynak megfelelően kerül figyelembevételre az Állami Nyomda csoport konszolidált beszámolójában.

Az elmúlt két-három évben tucatnyi lehetséges célpontot világítottak át a régióban - mondta Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója, hozzátéve, hogy mindegyik cég esetében azt vizsgálták, hogyan tudnának egy a részvényesek érdekeit maximálisan figyelembe vevő akvizíciót végrehajtani. Ez a mostani tranzakció amellett, hogy tényleges részvényesi értéket teremt, tovább erősíti a cégcsoport piaci potenciálját a régióban, amely hatékonyan segíti az ÁNY növekedési stratégiáját.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windows 10 van a gépén? Kellemetlen meglepetés érheti

Windows 10 van a gépén? Kellemetlen meglepetés érheti

Váratlan segítséggel kaptak el egy cserbenhagyó autóst a rendőrök

Váratlan segítséggel kaptak el egy cserbenhagyó autóst a rendőrök

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban