szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A kisebbik hazai tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó üzleti éve harmadik negyedévét az egy esztendővel korábbinál több...

A kisebbik hazai tőzsdén jegyzett gyógyszergyártó üzleti éve harmadik negyedévét az egy esztendővel korábbinál több mint kétszer nagyobb adózott nyereséggel zárta. Az Egis konszolidált profitja az április és június közötti három hónapban 5,14 milliárd forint volt, ami 114 százalékkal haladja meg a 2009 hasonló időszakában realizáltat, s egy hajszállal elmarad a várakozásoktól. Az árbevétel 3 százalékkal 30,38 milliárd forintra emelkedett, az üzemi eredmény viszont 9 százalékkal 3,8 milliárd forintra csökkent. Az adózott profitot – a Richterhez hasonlóan – az Egis esetében is a pénzügyi soron elkönyvelt eredménynövekedés dobta meg: a tavalyi 1,7 milliárdos veszteség ezúttal 1,5 milliárdos nyereségbe fordult.

Főbb piacok

Az Egis-csoport 2010. április - június közötti negyedéves konszolidált belföldi árbevétele 8,55 milliárd forintot ért el. Ez 7 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi hasonló negyedéves értéknél. Ezen belül a gyógyszerek árbevétele 7,96 milliárd volt, ugyancsak 7 százalék emelkedéssel.

A társaság kivitelének konszolidált értéke a tárgyalt negyedévben 101,1 millió dollárt tett ki, ami 1 százalékkal kisebb a múlt év hasonló időszakának forgalmánál. A stratégiai exportpiacokon ugyanakkor a társaság dollárban 9 százalék árbevétel-növekedést ért el. A legnagyobb exportpiacon, Oroszországban a negyedév során 35,1 millió dollár forgalom teljesült. Ez – részben az alacsony bázisnak köszönhetően - 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A FÁK-régió más piacain változatlanul a vevők fizetőképessége határolja be az eladási lehetőségeket. Bár ez továbbra is nehézségekkel biztosítható, a piac stabilizálódott és kedvezőbb, mint egy évvel korábban – áll a gyorsjelentésben.

A kelet-európai országokban 39,4 millió dollár értékben értékesített gyógyszereket az Egis a harmadik negyedévben, ami 2 százalékos bővülést jelent. A reláción belül 19,8 millió dollárt tett ki a lengyelországi kivitel, ez 15 százalékkal nagyobb a múlt évinél.

Tovább folytatódott ugyanakkor – a vállalatvezetés korábbi előrejelzésének megfelelően – a nyugat-európai export csökkenése. A gyógyszereknek a nyugati piacokra való kivitele 5,4 millió dollárt tett ki, ez (az előző évi nagy emelkedés után) a tárgynegyedévben 55 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Szarka Gábor: Támadás érte a színművészeti egyetem honlapját

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak

Kedden tudta meg az osztály, hogy már hatodik napja karanténban vannak