Januártól spórolhatnak a cégek a dolgozón

A helyi utazási bérlet után jövőre 6 százalékkal kevesebbet kell adózni. De ha a 2011-es bérlethez még decemberben hozzájut a dolgozó, akkor még a 2010. évi szabályok szerint, vagyis többet kell adózni utána.

  • hvg.hu hvg.hu
Januártól spórolhatnak a cégek a dolgozón

A helyi utazási bérletet nagyobb vállalatoknál rendszerint megveszik és kiosztják a dolgozók között, kisebb cégeknél azonban gyakran előfordul, hogy a dolgozó vásárolja meg saját magának, és a számlát később megtérítteti a munkaadójával. A cafeteriaelemek 2011-ben kedvezőbb kulccsal adóznak, ami 19 százalék, szemben a 2010-ben érvényes 25 százalékos kulccsal. A kulcs alkalmazása során a juttatás megszerzési időpontjának döntő jelentősége van.

A bérlet után – kivéve a közlekedési vállalat saját dolgozóit – abban az időpontban kell a munkaadónak az adót kiszámítani, amelyben a dolgozó megkapja a bérletet. Az átvételt az előírások miatt dokumentálni kell, azonban a bérlet tényleges átvételének időpontja már az a nap is lehet, amikor megvásárolták, függetlenül attól, hogy a jogosult csak később vette át. Az a munkáltató, aki január előtt kiosztja a bérleteket, elbukja a közel 6 százalékos adócsökkentést az éves bérletekre. A bérletek kiosztásával célszerű tehát megvárni a jövő évet.

A cikk folytatódik az Adózónán.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Nem félünk eléggé

Drámaian nő a kibertámadások gyakorisága és súlyossága. Lépni kell! Nem csak a józan üzleti megfontolás, hanem a jogszabályoknak való megfelelés érdekében is.

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Mi az időszakos böjtölés gyenge pontja, és mi a funkcionális élelmiszer? Dietetikus értékelte a legdivatosabb diétákat

Ketogén, 90 napos, mikrobiom- és kortizolcsökkentő: a divatdiéták akár be is válhatnak, de legalább egy baj biztosan van velük. Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelő módszert? Mennyi időt adjunk magunknak, ha a testsúlyunk 5-10 százalékát akarjuk leadni? Miért tartják még mindig a mediterrán típusú étrendeket a legjobbnak? Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke válaszolt.