szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai mikro, kis és közepes vállalkozások jelentős részének szinte a rendszerváltás óta nehézséget okoz a hitelhez jutás. Helyzetükön a nemzetközi válság csak tovább rontott. A hazai garanciaintézmények viszont éppen az elmúlt években bizonyították leginkább, mennyit javíthatnak a cégek külső finanszírozási esélyein. Csak tudnia kell a vállalkozónak, kihez forduljon.

Szinte minden kormány bennük látja a növekedés lehetőségét, miközben a hazai mikro, kis és közepes vállalkozások (kkv) gyakorlatilag a szektor születése óta nem tudnak igazán felfutni. Fejlődésükhöz nagy szükség lenne finanszírozási forrásokra, ám többségük nem bizonyul a bankok számára elég biztonságos ügyfélnek. A nemzetközi pénzügyi válság következtében azonban a hitelpiac kiszáradt: a bankok szigorítottak a hitelezési feltételeken és a hitelkérelmek elbírálásán, s a vállalkozások is óvatosabbak lettek.

Míg a tengerentúlon egy vállalkozás akár már egy jó ötletre, ígéretes üzleti tervre kaphat hitelt, itthon a pénzintézetek csak megbízható háttér vagy masszív fedezet mellett hajlandóak finanszírozni őket. Sok hazai kisméretű cégnek pedig éppen az indulás első éveiben lenne szüksége banki segítségre. A tőkehitel-jellegű termékek azonban soha nem voltak népszerűek a magyarországi bankok körében. Ugyanis túlságosan kockázatosak.

Munkában a kisvállalkozó. Az első években hiányzik a legjobban a külső finanszírozás
©

A gyakorlat azt mutatja, általában három év kell ahhoz, hogy kiderüljön, egy vállalkozás életképes-e, sikerült-e megkapaszkodnia a piacon. Vagyis a pénzintézetek hitelezési hajlandóságát jelentősen növelheti a kérelmező cég életkora, ha pedig ehhez még külső, államilag viszontgarantált készfizető kezesség is társul, az esélyek már egészen jók lehetnek.

Miután a hazai kis és közepes vállalkozások finanszírozási nehézségei már a szektor kialakulása utáni esztendőkben jól látszottak, az állam a legjelentősebb hazai bankokkal és takarékszövetkezetekkel , valamint vállalkozói érdekképviseleti szövetségekkel karöltve 1992-ben megalapították a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-t. (Korábban Hitelgarancia Rt.). Az intézmény küldetése egyértelmű volt: készfizető kezesség (garancia) vállalásával segíteni a hazai kis- és középvállalkozások – s akkor még a munkavállalói résztulajdonosi program megvalósítására létrejövő szervezetek – hitelezését.

©

Ma a Garantiqa kezességet vállal hitelekhez, bankgaranciához, lízing- és faktoring ügyletekhez, illetve uniós pályázatokhoz. Emellett a társaságnak az utóbbi években lehetősége nyílt arra is, hogy önkormányzatok és önkormányzati vállalkozások hitelfelvételeit és kötvénykibocsátásait is segítse kezességvállalásával. Ezzel a Garantiqa  kötelezi magát arra, hogy az adós (vagy a támogatott) helyett fizet a pénzügyi intézménynek (illetve a támogatás folyósítójának), ha az adós (vagy a támogatott) nem törleszt. A beváltott kezességek után az állam bizonyos esetekben, meghatározott mértékig viszontgaranciát nyújt, amelynek fedezete minden évben szerepel az aktuális központi költségvetésben.

Mivel a gyakorlatban a kezességvállalási kérelmet mindig a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény küldi meg a Garantiqának, az ügyfél csak a bankkal, takarékszövetkezettel kerül közvetlen kapcsolatba. A pályázati garanciák igénybevétele esetén azonban a vállalkozó személyesen fordulhat a kezességet nyújtó félhez. A Garantiqa kezességvállalását részletes, egyedi bírálat vagy egyszerűsített bírálati eljárás eredményeként lehet elnyerni.

A gyors, egyszerűsített bírálatot a viszonylag kis összegű, gyakran igénybe vett, hasonló típusú hiteleknél alkalmazzák, amelyeknél a kockázatok többsége előre megbecsülhető. Ilyen esetekben a garanciaintézmény az általános tapasztalatokból kiindulva a bankokkal előre kialakítja az együttműködés, s a kezességvállalás feltételeit. Általában e körbe tartoznak a mezőgazdasági termeltetési hitelek, a jelzáloghitelek és a kártyatípusú hitelek, s egy ideje ide sorolják a Széchenyi Kártya folyószámlahitelt is. Ez utóbbi esetében papír helyett, már elektronikusan lehet kérni a garanciát.

A speciális, bonyolultabb hiteleknél a vállalkozónak egyedi kezességvállalási kérelmet kell benyújtania. Ilyenkor a Garantiqa normál eljárás keretében, egyedi bírálat alapján vállal kezességet, ahol a döntés meghozatalára 15 munkanap áll rendelkezésre.

Mi az intézményi kezesség?

Az intézményi kezesség kiegészítő fedezetet jelent a banki hitelek és más pénzügyi termékek (bankgarancia, lízing és faktoring ügyletek) mögé. A kezesség amellett hogy erősíti a vállalkozás hitelképességét, a pénzügyi intézmények kockázatát csökkenti. Ha az ügyfél nem törleszti hitelét a pénzintézet felé, és a hitel felmondásra kerül, a garancia vállalója kifizeti a banknak az ügyfél fennálló fizetési kötelezettségének 20-80 százalékát. A mértéke attól függ, hogy milyen arányú kezességet rögzítettek a hitelszerződés megkötésekor. Azonban a garancia nem váltja ki a vállalkozás terhét, annak ugyanúgy helyt kell állnia a hitel mögé bevont fedezeteivel.

A 2008 őszén kirobbant nemzetközi válság utáni időszakban látszott igazán, mennyit segíthet a garanciavállalás akkor, amikor visszaesik a hitelezési piac. A társaság éves jelentése szerint 2009-ben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. több mint 31 ezer készfizető kezességvállalási szerződést kötött, amelyekkel 446 milliárd forintnyi garanciát vállalt a mikro, kis és közepes vállalkozások, valamint az  önkormányzatok – együttesen 550 milliárd forintnyi – hiteleihez, bankgaranciáihoz, lízing- és faktoring ügyleteihez, illetve  és kötvénykibocsátásaihoz.

A garanciavállalások összege 2008-hoz képest 2009-re 23 százalékkal nőtt, a garanciavállalási terv pedig 11,5 százalékkal túlteljesült. A válság kirobbanása utáni évben döntően az egyedi bírálatú ügyletkör vállalásai növekedtek, az egyszerűsített formáknál a kártyahitel-típusú garanciák voltak a legtöbben. A Széchenyi Kártya és a vele rokon kártyahitel-típusú termékeknél a garanciavállalások együttes volumene 168 milliárdot tett ki, vagyis a kezességek összegének megközelítőleg 40 százaléka e konstrukcióhoz kapcsolódott. A piaci nehézségeket jól mutatja, hogy a garanciák beváltása 2009-ben számában és összegében is számottevően növekedett. A korábbi év adataikhoz képest megközelítőleg kétszeresére nőtt a bukott ügyletek száma, a kifizetés több mint 70 százalékkal emelkedett.

A válság és utóhatása azonban még ma sem ért véget, s a folyamatosan nehezedő piaci feltételek miatt a vállalkozások körében egyre jobban nő az éven belüli finanszírozási igény, amit a Széchenyi Kártya és a versengő termékek együttes keresletének jelentős bővülése is igazol. A kezességvállalások többsége az utóbbi időszakban a kereskedelem, a szolgáltatás és az építőipar köréből került ki. Ezek az ágazatok érzékenyek a keresleti hatásokra, például a belföldi fogyasztás szűkülésére, és az érintett vállalkozások zömében éven belüli forrásokból finanszírozzák tevékenységüket (készletezés, építőanyag-beszerzés, kivitelezés stb.).

A Garantiqa – a Tőke Unió Program keretében – a KA-VOSZ Zrt.-vel együttműködve, 2009-ben közös pénzügyi vállalkozást alapított, amelynek célja kifejezetten a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási forráshoz juttatásának elősegítése.

©

A magyar agrárium mikro, kis és közepes vállalkozásai a garanciák szempontjából külön kedvező helyzetben vannak, ugyanis az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHA) kimondottan az ő segítésükre alakult. Az alapítvány ezen kívül olyan kis cégek számára is nyújt készfizető kezességet, amelyek tevékenysége a vidéki térséghez kapcsolódik.

Az AVHA egyébként a Garantiqánál is korábban, 1991-ben alakult, még a PHARE-program keretében, az akkori Földművelésügyi Minisztérium, valamint öt, jelentősebb, mezőgazdasági tevékenységet végző ügyfélkörrel rendelkező bank közreműködésével. Mára több bank, hitelintézet, takarékszövetkezet, valamint lízing és faktoring tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás csatlakozott az alapítványhoz. 1998 óta a magyar állam teljes körű, 70 százalékos viszontgaranciát nyújt az AVHA által beváltott kezességek után.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

Érzelmes beszédben búcsúzott a Honortól a Huawei alapítója

A Barátok közt színészei is hétfőn tudták meg, hogy véget ér a sorozatuk

A Barátok közt színészei is hétfőn tudták meg, hogy véget ér a sorozatuk

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit

Meglepő felfedezés a 14 hónapos babákról: képesek logikai úton kikövetkeztetni mások preferenciáit