szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár személyesen ismeri Orbán Viktort, és egyetért a kormány politikájával, valamint a Fidesz céljaival Baldauf László, a CBA elnöke tagadja, hogy finanszírozták volna a párt kampányát, vagy hogy ők sugalmazták volna az üzletláncnak kedvező politikai döntéseket.

Nem cégvezetőként, csak magánemberként állt ki Orbán Viktor és a Fidesz mellett a CBA elnöke, Baldauf László, aki erről a Népszabadságnak adott interjújában beszélt. Mint elmondta, ebben nincsen semmiféle olyan befolyásolási szándék, mint amilyet sokan szeretnének belelátni. "Kereskedőként a mindennapokban egy dolgot tartok szem előtt, mégpedig azt, hogy a vevő a király és az ő alázatos kiszolgálása a legfontosabb feladatom, függetlenül attól, hogy ki melyik párttal szimpatizál. Ez mindenkinek a magánügye. Van olyan vevőnk, aki gratulál nekem és van olyan is, aki nem ért velem egyet, de azért hozzánk jár vásárolni, mert szereti a CBA-t" - mondta Baldauf, aki emellett hangsúlyozta, 1989 óta nagy tisztelője Orbán Viktor miniszterelnöknek, és személyesen is ismeri őt, sőt, Felcsúton meg is szokta látogatni.

A CBA elnöke viszont tagadta és tévedésnek nevezte, hogy a CBA finanszírozta volna a Fidesz kampányát, és mint mondta, soha nem is volt párttag sem. Baldauf László ennek ellenére egyetért a kormány politikájával és az általa követett iránnyal, és maga is úgy vélte, ezt a félévet át kell vészelni. "Ahogy a miniszterelnök úr is fogalmazott: viharkabátra, esernyőre lesz szükség" - mondta, hozzátéve, hogy a CBA az év elején végrehajtott egy ötszázalékos béremelést, ami annyit jelent, hogy a CBA-központban körülbelül havonta 25 millióval megnövekedtek a kiadásaik, ami éves szinten háromszázmilliós pluszt jelent a cég számára. "De egyetértek a kormányzat döntéseivel, hiszen ha például a devizaadósok számára nem nyújtottak volna mentőövet, akkor mindnyájunknak hosszabban elnyúló nehézségekkel, csökkenő vásárlóerővel kellett volna szembenéznünk" - magyarázta Baldauf.

Mint ismert, a 2010-es választások idején felbukkant "Ítéletidő 2010. április 11.” feliratú óriásplakát nem volt más, mint a CBA magazin IX. évfolyam 4. számának címlapja. A magazinban Baldauf László köszöntőjében a következőket írta: „Azt hiszem, rengetegen - sok millióan - vannak hozzám hasonlóan, akik visszaszámolva várják az április 11-i választásokat. Nem tűrhetjük tovább, hogy országunkat hazug, jellemtelen gazemberek vezessék, akik Magyarország számára jelentős visszafejlődést hoztak. Az elmúlt időszakban már elkezdődtek a felelősségre vonások, azaz sok, jelenleg kormányon lévő politikusra minden bizonnyal ítéletidő vár. Az iránymutatásom által elkészült címlap erre utal.”

"Nem sugalmaztunk a kormányak semmit"

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat több döntése (az Erzsébet-utalványok bevezetése, plázastop) a hazai üzletláncoknak, köztük pedig a CBA-nak is kedvez, Baldauf azt mondta: "sugalmazni soha nem sugalmazunk semmit. Ha a kamarán, illetve érdekvédelmi szövetségeinken keresztül megkeresnek bennünket, örömmel elmondjuk a véleményünket. Ezekkel a döntésekkel egyetértettünk, hiszen elsődleges, hogy a magyar vállalkozókat a saját hazájukban helyzetbe kell hozni, úgy, ahogy ezt tőlünk nyugatabbra is teszik."

A CBA elnöke elmondta, szerinte a legfontosabb az lenne, hogy Magyarországon is olyan egészséges élelmiszerkereskedelmi szerkezet alakuljon ki, mint a fejlett nyugat-európai országokban, ahol forgalmi adatok alapján az első nyolc-tíz élelmiszerlánc mind hazai.

©

Annak ellenére, hogy működnek CBA-üzletek az országhatárokon túl is, Baldauf tagadta, hogy multinacionális vállalat lennének. "A közép-európai piacon úgy vagyunk jelen, hogy együttműködési megállapodásunk van azon országok bizonyos kereskedőivel, azaz nem leányvállalatokról, hanem együttműködőkről van szó. Mi alulról szövetkeztünk, összeálltunk kiskereskedők és létrehoztunk valamit" - magyarázta. Ez szerinte azért is fontos, mert úgy véli, a hazai szegénységet csak a hazai vállalkozások tudják felszámolni, mert egy multitól nem várható el, hogy szociálisan érzékeny legyen más országok problémái iránt.

Bár a CBA-nak nem sikerült megvásárolnia a Corát, Baldauf László azt mondta, szerinte lesz még olyan nagy kereskedőlánc, amelyet eladásra fognak kínálni. "Látok olyan láncot, amelyik nem csinálja jól a dolgokat" - jelentette ki, ám nem mondott konkrét neveket.

Zrt.-vé alakul a CBA

Elmondása szerint a CBA a közeljövőben zártkörű részvénytársasággá fog átalakulni, mert ha a meglévő ezer bolt egy közös részvénytársaságként működne, akkor megszűnne a mostani szétaprózottság, az üzletek működését pedig a központban tevékenykedő menedzserek irányítanák, ez pedig kisebb vezetőgárdát is eredményezne. "A cél tehát egyértelmű, előbb vagy utóbb egy nagy vállalattá kell átalakulnunk. Közben szép lassan azoktól a kollégáktól is megvásároljuk a boltokat, akik nyugdíjba mennek, és nincs aki a családban továbbvigye az üzletüket" - mondta Baldauf László a CBA jövőjéről.

A CBA és a csempészési ügybe és vesztegetés gyanújába keveredett Egymásért Egy-Másért Alapítvány kapcsolatáról Baldauf azt mondta, átverték a kollégáit, majd amikor az elnök tudomására jutott, hogy milyen szervezetet támogat az üzletlánc, leállíttatta az együttműködést, ám addigra már késő volt, megkötötték a támogatási szerződést. Elmondása szerint a fő probléma az volt, hogy az alapítvány vezetői különféle ürügyekkel egy év alatt lehívták az öt éves támogatásra szóló teljes összeget.

"Azóta vizsgálatok is voltak az adóhatóság és a rendőrség részéről, de tisztázódott, hogy a kollégáim semmiféle szabálytalanságot nem követtek el, az ügyet lezárták. Bár nekünk mindez komoly presztízsveszteséget okozott, de tanultunk belőle" - mondta a CBA-elnök a Népszabadságnak. "Addig ugyanis lényegében bármelyik tagvállalkozásunk szabadon adhatott bármely alapítványnak pénzt, ezt a gyakorlatot akkor teljes egészében megszüntettük, azóta csak központi engedéllyel van erre mód."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene

Féltékenységből vágta el a nagyapja torkát, vádat emeltek ellene

Visszavonták a bolíviai elnök elleni elfogatóparancsot

Visszavonták a bolíviai elnök elleni elfogatóparancsot

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév