szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közép-Kelet-Európában egyedülálló a magyar logisztikai központok minősítési rendszere, amely sokmilliárdos beruházásokhoz segítheti hozzá a vállalkozásokat.

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által kidolgozott minősítési bizonyítvánnyal rendelkező pályázók az elmúlt 6 évben összesen 7,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek el, és megközelítőleg 18,9 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg. A szakmai minősítési rendszer elemeit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is beépítette pályázati kritériumrendszerébe. A 2014-től induló új uniós pályázati ciklusra készülve a szövetség fejleszti osztályozási rendszerének kritériumait, ami tovább javítja a források lehívásának hatékonyságát, és a hazai logisztikai szolgáltató központok versenyképességét.

Magyarországon a németországi rendszer mintájára, 1992-ben született meg a logisztikai szolgáltató központok létesítésének első kritériumrendszere, amely azt a célt szolgálta, hogy a központok adottságai, és szolgáltatásuk minősége objektív szempontok alapján összehasonlítható legyen.Magyarország európai uniós csatlakozásával éles verseny alakult ki a nemzetközi tranzit szállítási útvonalakat kiszolgáló logisztikai csomópontok között.

„Magyarországon jelenleg körülbelül kétszáz logisztikai szolgáltató központ működik, amelyből 27-en nyerték el eddig az MLSZKSZ által kidolgozott minősítést. A minősítéssel rendelkező központok 2007-2012 között összesen 7,5 milliárd forint európai uniós pályázati forrást nyertek el, és megközelítőleg 18,9 milliárd forint értékű beruházást tudtak megvalósítani” – mondta Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke.

A minősítési eljárást az MLSZKSZ-nél lehet kezdeményezni. A pályázók intermodális, regionális, helyi vagy vállalati logisztikai szolgáltató központ minősítést nyerhetnek el. A szövetség minden évben felülvizsgálja, hogy a minősítést elnyert központ jogosult-e a cím megőrzésére.

Két év múlva újabb uniós pályázati periódus indul, ezért az MLSZKSZ átalakítja minősítési rendszerének kritériumait. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a szövetség folyamatos együttműködése tovább javítja a pályázati források eredményes lehívását, erősítve ezzel Magyarország és a logisztikai szektor nemzetközi versenyképességét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban

A belga sajtó szerint lemondott magyar EP-képviselő bukott le egy brüsszeli melegbárban