szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar reklámügynökségi piac mintegy hatoda szívódott fel 2012 folyamán a megeglőző évhez képest. A forgalom több mint 16 százaláka – több mint 8 milliárd forint – vált semmivé tavaly, s az iparág rendkívüli módon koncentrálódott: a 30 legnagyobb nyereségű ügynökség 2,1 milliárdos össznyereségének csaknem 60 százalékát öt vállalkozás jegyezte.

A vizsgált 53 ügynökség összforgalma 2012-ben 41 milliárd 681 millió forint volt szemben a 2011-es 49 milliárd 886 millióval ez pedig 8,2 milliárdos, vagyis 16,5 százalékos csökkenés egy év alatt – írja a Kreatív Online. Árbevétel alapján a legnagyobb harmincban 2012-ben 14 hazai tulajdonú reklámügynökség, 11 nemzetközi, 3 jellemzően btl-ügynökség és 2 online ügynökség szerepel.

A legnagyobb árbevételt a Café hozta össze 3,4 milliárdos forgalmával, de az ügynökség az OTP médiabüdzséjét is kezeli. Ugyanígy elsősorban a médiaügynökségi szolgáltatások miatt került második helyre a nagyon sok állami megbízást elnyerő Bell & Partners 2,3 milliárddal. A legtöbb helyet a JWT jött előre a 2011-es 29. pozíció után tavaly a 10. helyen zárt ennek alapján, a legnagyobb zuhanást a Lowe GGK szenvedte el, ők a harmadik helyről a huszonhatodikra csúsztak vissza.

A legnyereségesebb harminc ügynökség össznyeresége 13,4 százalékkal 2,5 milliárdról 2,19 milliárd forintra esett. Itt is a Café vezet 543 milliós eredményel, második a jelentős forgalomcsökkenés ellenére a D’Arcy Avenue, harmadik pedig a Bell & Partners.Miközben az online reklámpiac évek óta nő, a három legnagyobb online ügynökség, a Carnation, a Kirowski és a Neo Interactive forgalma mellett a nyereségességük is jelentősen esett, kivéve az Ebolát. A vizsgált 53 ügynökség közül 8 volt 2012-ben veszteséges.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!