Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zöldség- és fűszerkertté változtatná a panellakások balkonjait egy induló vállalkozás, amely a finanszírozástól kezdve a reklámozásig mindent végiggondolt a társadalmi hasznosság elve alapján. Az értékesítésre szánt palántákat például autisták és megváltozott képességűek nevelgetik, a házi növénynevelde "cserepei” pedig komposztálható anyagból készülnek.

Éppen végeznek a munkások a gyomlálással, és leülnek pihenni, amikor megérkezünk a Gyöngyös melletti karácsondi majorságba, ahol autista és megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak 4,5 hektáros területen. A majorságot a Főkefe Nonprofit Kft üzemelteti. Termesztenek itt paprikát, salátát, káposztát, brokkolit, paradicsomot, kukoricát, karfiolt. De a megrendelőjük között van a városi haszonnövényeket forgalmazó Gourmet Garden is: a 12 autista és a 26 megváltozott munkaképességű dolgozó keze munkája nyomán születnek azok a fűszernövény-palánták, melyek a városi lakásokban az urbánus kertészkedést kötik össze a lakberendezés zöld forradalmával.

A Gourmet Garden innovatív vállalkozás: egészséges zöldségekre és fűszerekre cserélné az eddig csupán dekorációs funkciót ellátó beltéri dísznövényeket. „Akár egy konyhai fiókban, mesterséges fényt adó lámpák segítségével kitermelhető egy család napi zöldség és fűszernövény fogyasztási igénye. Egy lakótelepi erkélyen pedig mini-zöldséges kert építhető fel a falra felakasztott tárolókban” – mondja Merker Viktor építész, ötletgazda, aki a csemői termelői piacon fűszernövényekből tervezett díszfalat.

Épp végeztek a gyomlálással
©

A vállalkozás minden szempontból újszerű: már maga technológia is, ahogy a Gourmet Garden elképzelései szerint a városi őstermelőknek a növényeiket öntözniük kellene. A gravitáción alapuló automata öntözésnek köszönhetően ugyanis jóformán csak szüretelni kell: nem kell a locsolással foglalkozni, mert a tartályrendszer ráköthető a vízvezetékre is. Így nem kell újratölteni, hanem egy szelep közreműködésével a szükséges vízmennyiséget felszívja a cserépdoboz. A Gourmet Garden az indulásához igénybe vette a közösségi finanszírozás lehetőségét is, és kockázati befektető bevonásáról is tárgyal. Mindezt figyelembe véve az már magától értetődő volt, hogy jó szociális vállalkozásként autisták és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási integrációját is a zászlajára tűzi.

Kis helyen elfér

„Arra, hogy az emberek városokban termeljenek haszonnövényeket, igazából csak az elmúlt években teremtődött igény. Ez a folyamat éppúgy visszaköszön az építészetben, mint a városi kertek kialakulásában” – mondja Domonyai András, a Gourmet Garden kertészeti szakértője, a MonJardin – Kert a konyhában projekt kiötlője. Domonyai szerint a szemléletformáláson van a legnagyobb hangsúly, hogy minél többen felfedezzék az önellátás lehetőségét, hiszen – kis túlzással – nincs olyan, amit az erkélyen ne lehetne megtermeszteni.

A jelenlegi „alaptermékük” a palánta, melyből pillanatnyilag nyolc különböző fajta rendelhető meg a honlapon, az ahhoz tartozó tartállyal együtt. A piacon megvásárolható és szintén az erkélyre állítható cserepes palántáktól a Gourmet Garden haszonnövényei Domonyai elmondása szerint abban különböznek, hogy „szüretre készen” érkeznek, nem kell őket átültetni, és „mind termésmennyiségben, mind minőségben” állítása szerint felülmúlják a piacon kaphatót.

A Gourmet Garden palántái a Gyöngyös melletti majorságban
©

Ennek tudható be, hogy a megrendelhető növények árai meghaladják az átlagárat, egy bazsalikompalánta például 990 forint, de ezért cserében Domonyai szerint „több levelet lehet lecsípni, köszönhetően az erősebb termékenységnek, mint más bazsalikomoknál”. A leendő vásárlóközönséget nemcsak a kertészkedni vágyókban látják, hanem minden olyan konyhában sürgölődőben, aki szárított fűszerek helyett friss alapanyagokkal szeretne dolgozni, de nem szeretne ehhez kis fóliasátrat. Kérésre a különleges cserépben tartott növényeket bővíthető konzolrendszerbe telepítik, aminek megrendelésével bárkinek lehet saját, szaktudást nem igénylő fűszerkertje otthon. „A lényeg, hogy elég egy előszoba, konyhapult, erkély, lépcsőház vagy csak egy fiók, ugyanis a kialakításnál azt tartottuk szem előtt, hogy a “fűszerkert” kis helyen elférjen, és önműködő legyen” – magyarázza Domonyai.

Fontos az edukáció

A rendszer számtalan különleges növény mellett – mint például a fahéjas bazsalikom, vagy a fekete paradicsom – a mindennapi konyhai használatban ismert fűszert és zöldséget is képes megtermelni. Ráadásul teljesen környezetbarát: a ládák és a növények “műanyag cserepei” komposztálható anyagból készülnek, a dekoráció és a csomagolás újrahasznosítható papírból. Szemét pedig egyáltalán nem keletkezik, mert a futárszolgálat visszagyűjti, illetve dobozostól cseréli majd az elhalt növényeket, amelyek komposztálás után virágföldként kerülnek vissza a rendszerbe.

Az autista fiatalok a majorságban is laknak
©

A Gourmet Garden részt vesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által létrehozott Climate-KIC klíma-innovációs startup programjában is, melynek célja, hogy piacra segítsen olyan vállalkozásokat, amelyek a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást és technológiát használva, innovatív, környezetbarát termékeket állítanak elő. Merker Viktor ötletgazda szerint az innovatív megoldások egyik fontos gyökere, hogy a csapat minden tagja „outsidernek” számít az agro- és kertészszakmában, így mindenki újszerűen közelítette meg a témát.

A vállalkozás financiális hátterének megteremetésében nagy szerepet vállalt Sirály Péter, aki egy távközlési cég kereskedelmi igazgatójaként nagyobb rálátással rendelkezik a pénzügyi szférában. A formabontó megoldások itt is tetten érhetőek, hiszen első körben a projekt megvalósítását részben közösségi finanszírozás segítségével próbálták megalapozni, ami Magyarországon azért még gyerekcipőben jár. A csapat jelenleg több tízmillió forint értékű tőkebevonásról is tárgyal kockázati befektetővel. „Az összeg nagy részét a termékfejlesztés és a marketingköltségek emésztik majd föl, utóbbi egyik legfontosabb pontja az edukáció lesz, vagyis annak sulykolása, hogy a Gourmet Garden termékeinek választásával a vásárló egy ökonómiailag fenntarthatóbb és tudatosabb magatartást gyakorol” – mondja Sirály, akit egy nagyobb betegség tett az elkötelezett életmód hívévé. Hozzászokott ahhoz, hogy piacokon vásárol, viszont észrevette, hogy az ottani fűszernövények általában egyetlen szüretelés után elszáradnak. Merker Viktorék megoldásának viszont nagyon megörült.

Nagy precizitás

Sirály Péter hozta be a projektbe egyébként a „főkefés” ismeretségét (a Főkefe Nonprofit Kft. nem keverendő össze a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel) , így jött létre az intézményi kapcsolat egy állami cég és egy induló startup között, melynek eredményeként a palántákat a Gyöngyöshöz közel eső majorságban autista és megváltozott munkaképességű dolgozók nevelik. Sirály Péter szerint az autisták bevonásával olyan réteg munkához jutását segítik, amelynek korlátozott lehetőségei vannak. Nem kizárt, hogy ezt az információt a csomagoláson a vevőkkel is közlik, hiszen vásárlásuk társadalmilag is jótékony. Sirály azt is megemlíti, hogy az autisták nagy precizitással végzik az ismétlődő folyamatokat, ami így állandó minőséget garantál.

Ilyen feliratok orientálják a bentlakók mindennapjait
©

A Gourmet Garden tervei szerint a tőkebevonás után, karácsonyra már megrendelhetőek lesznek a beépíthető öntözőrendszerek, „hogy a halászlébe már otthoni szüretelésű paprikák kerülhessenek”. A magyar piac után tervben van a nemzetközi terjeszkedés is, a környező országok után az olasz piacra való belépés. 

Kóser zöldséget is termesztenének
A Főkefe Nonprofit Kft. karácsondi majorságában az autista dolgozók egy bentlakásos otthonban laknak, a megváltozott munkaképességűek otthonról (főként Gyöngyösről és Egerből) járnak be dolgozni. A 4,5 hektáron van szabadföldi és fóliakertészet, valamint egy savanyító. A fóliák alatt 1600 tő tölteni való paprika található, melynek ültetését, ápolását és szedését is az autisták végzik. Több mint egy hektáron paradicsom terem, amiből idén várhatóan 30-40 tonna termés takarítható be. A savanyítóban készült savanyúságokból tavaly még az árvízkárosultaknak is jutattak 10-12 mázsát. A karácsondi mellett, Tomajmonsotoron és Martfűn is van mezőgazdasági részlege az állami vállalatnak, de több olyan majorság beindítását (összesen 150 hektár termőföld bevonását) is tervezik, ahol kóser zöldséget termesztenek majd – mondta el kérdésünkre Szabó György, a vállalat vezérigazgatója. A mezőgazdasági tevékenység új a nagyjából ötmilliárd forintos forgalmú vállalat profiljában, mely céges szinten 78 telephelyen 4100 embert foglalkoztat (közöttük 3500 megváltozott képességű és fogyatékkal élő munkavállalót).  A cég a karácsondi telephelyet 2011-ben a ferences rendtől vette át, hogy az anyagi gondokat áthidalva tovább működtessék a majorságot. Az új termékcsoport, a kóser zöldség termesztése annyiban különbözik a hagyományosétól, hogy a termékeknek teljesen bogár- és kukacmentesnek kell lenniük, amihez új technológiát kell adoptálniuk, többek között Karácsondon is. Az itt létrejövő 3 új, úgynevezett alagutas fóliaházban olyan mennyiséget termelnének, hogy a zöldségekből kerülne az izraeli, észak-amerikai és európai piacra is kerülne. A fejlesztésben segíti őket a Haifai Egyetem, a hitelesítést is izraeli szakértők végeznék, hiszen az országban eddig egyáltalán nem volt forgalomban kóser zöldség, így a szakértelmet importálni kell. Jövő tavasszal már várhatóan el is vetik az első magokat. A három meglévő majorságon felül, a Főkefe még további 150 hektárt is kész bevonni a termelésbe, ahol szintén megváltozott képességű dolgozókkal képzelik el a foglalkoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Helyi népszavazást kezdeményez a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Sokadszorra költöznek, most Aranyparádén vitték a fáraókat új múzeumukba

Magyarországot is elérte a globális bringahiány

Magyarországot is elérte a globális bringahiány