szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigiek mellett újabb közvetett bizonyíték mutatja, hogy létezik kapcsolat a Fidesz gazdasági háttérbirodalma és a TV2 eladása között – írja a vs.hu. Az utóbbit tető alá hozó ügyvédi iroda vezető partnere bábáskodott a Class FM alapításánál és az RTL Klub infocenteres bevásárlási kísérlete mögött is.

A VS.hu birtokába került dokumentumok tanúsága szerint a tévétársaság megvásárlásának jogi ügyeit intéző Weil, Gotschal & Manges nemcsak ügyvezető partnerén, David Dedericken keresztül kapcsolódik a média világához. David Dederick a TV2-t megvásárló egyik magánszemélynek, a tévétársaság pénzügyi vezetőjének, Yvonne Dedericknek a férje – jegyzi meg a lap.

Az ügyvédi iroda egy másik vezető partnere, Siegler Konrád tevékeny szerepet játszott a mostanra már Simicska Lajos többségi tulajdonában lévő és monopol piaci helyzetet élvező országos kereskedelmi rádió, a Class FM üzemeltetőjének, az Advenio Zrt.-nek a létrehozásában.

A dokumentumok szerint Siegler Konrád jogi képviselőként jegyezte ellen az Advenio Zrt. ajánlatát az ORTT által 2009-ben kiírt rádiós frekvenciapályázaton, illetve Siegler képviselte Nyerges Zsoltot, a Central Media Holding nevű céget, valamint Stumpf István jelenlegi alkotmánybírót, volt minisztert az Infocenter.hu 2010. április 22-én megtartott tulajdonosi közgyűlésén.

Utóbbi dokumentumban azt rögzítik a jelenlévők, hogy a cég addigi vezérigazgatója, Fellegi Tamás lemond tisztségéről, és helyette Nyerges Zsolt személyében újat választanak. Erre azért volt szükség, mert miniszteri kinevezésével Fellegi vezérigazgatói pozíciója összeférhetetlenné vált az Adveniót tulajdonló Infocenter.hu-ban. Fellegi Tamás jelenleg a kormány megbízásából Washingtonban dolgozik, feladata a The Hungary Initiatives Foundation nevű szervezeten keresztül Magyarország érdekeinek képviselete az Egyesült Államok fővárosában.

Siegler Konrád nem csak a Class FM ügyében egyengette az Infocenter.hu útját: ügyvédi irodájának honlapján a neve alatt, ahol a különböző szakmai tapasztalatait és elismeréseit sorolja, szintén szerepel a cég neve, méghozzá a Magyar RTL 31 százalékos részesedésének megszerzésével kapcsolatban.

A később meghiúsult üzlettel kapcsolatban az olvasható az ügyvéd oldalán, hogy ő volt az Infocenter tanácsadója ebben az ügyletben. Az Infocenter a tulajdonosa megannyi fideszes kötődésű médiának: a Class FM mellett a Heti Válasznak, a Lánchíd Rádiónak – írja a lap.

A TV2 eladása azért most történt, mert meg kellett várni a digitális átállás lezárultát, de még a választások előtt tető alá akarták hozni az üzletet. Ha a vevőknek sikerül kifizetni a vételárat, a tévétársaság a digitális korban, a csökkenő műsorszolgáltatási díjnak és az új bevételi forrásoknak köszönhetően akár jó üzlet is lehet – írja a lap.

A TV2 péntek esti közleménye szerint a TV2 adásvételében korrupciónak nyoma sincs, az teljesen transzparensen, a jogszabályok betartásával zajlott, és nem hozható összefüggésbe szerintük semmilyen politikai párttal, illetve bármely politikai párt választási eredményével és a TV2-n történő bármilyen formájú állami vagy egyéb hirdetésekkel.

A TV2 korábban azt is közölte: a ProSiebenSat.1 olyan eladói hitelkonstrukcióban adta el a céget, amely alapján a vevők az eladási árat bizonyos, a szerződésben meghatározott idő alatt törlesztik. Az eladásban harmadik fél, vagy harmadik félhez köthető finanszírozó nem vett részt. A 100%-os Management Buyout (MBO) a nemzetközi normák szerint történt – jegyezték meg.

A TV2 adásvételére létrehozott bonyolult céghálóról itt írt a hvg.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!