szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, több mint fele mégis itthon számít karrierre, a másik fele ugyanakkor végleg elköltözne az országból, ha lenne erre lehetősége – derül ki a Bridge Budapest reprezentatív kutatásából. Hosszú távon egyre többen kockáztatnának és kerülnének ki az alkalmazotti létből. A fiatalok ugyanakkor pesszimisták és gyanakvók: szerintük leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden, félnek, hogy ellopják az ötleteiket és inkább álmodoznak, mint cselekszenek.

A Magyarországról indult legsikeresebb globális sikertörténetek, a LogMeIn, az NNG, Prezi és a Ustream által működtetett Bridge Budapest második éve méri a 20-35 évesek körében a vállalkozói kedvet és a karrierrel kapcsolatos elképzeléseket. A Kutatólabor által készített felmérés szerint tavalyhoz képest valamelyest nőtt a fiatalok kockázatvállalási hajlandósága. Ma már egyötödével kevesebben választanák a biztonságos, alkalmazotti munkát, mint az előző évben és hosszú távon vonzóbb a kockázatvállalás is.

Bár ötből hárman az önállóságot preferálják az alkalmazotti léttel szemben, az anyagi bizonytalanság továbbra is erősen befolyásolja döntéseiket: tízből mindössze ketten választanák az önállóságot, ha bizonytalan jövedelemmel társulna. Az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek továbbra is biztonságra törekszenek. A 20-35 évesek kétharmada egy évtized múlva is alkalmazottként képzeli el magát, átlagosan hat munkahelyre számítanak életükben.

©

Egyre többen tartják fontosnak a külföldi tanulást vagy munkatapasztalat-szerzést, a megkérdezettek 40 százaléka dolgozna külföldön a következő 10 évben. A fiatalabb korosztály, a férfiak, a Nyugat- és Dél-Dunántúlon élők a leginkább mobilisak. Döntésüket elsősorban a magasabb kereset motiválja, de fontos még a nyelvtanulás és a tapasztalatszerzés is. A 20-35 évesek több mint fele továbbra is Magyarországon számít karrierre, 48 százalékuk mégis végleg elköltözne az országból, ha lenne erre lehetősége.

A karriervárakozások tavalyhoz képest a diplomások körében nőttek. 19 százalékponttal többen vannak azok, akik szerint 40 éves korukra szakmai hírnevet szerezhetnek. Egytized szerint a tudomány és az orvosi szakértelem lehet globális sikerterület Magyarország számára. A megkérdezettek átlagosan 35 éves korukra gondolják úgy, hogy anyagilag stabilak lesznek, 13 százalékuk szerint pedig ezt soha nem érik el.

Nem változott a fiatalok pesszimizmusa: kétharmad szerint itthonról nehezebb érvényesülni. A 20-35 évesek fele szerint Magyarországon nem érték, ha valaki sikeres, kétharmad szerint minden a szerencsén és a kapcsolatokon múlik, nem pedig a teljesítményen és a tudáson. Bizalmatlanok is a megkérdezettek: kétharmada tart tőle, hogy ellophatják az ötletét.

"Bár a fiatalok többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, finom elmozdulás mégis érezhető. Kicsit nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, többen elhiszik, hogy lehet itthon is karriert befutni és terjednek a Magyarországról indult globális sikeres történetek. A felmérésben dupla annyian hallottak magyar fiatalok által indított világsikert elért vállalkozásról, mint egy évvel ezelőtt. A tettek helyett azonban még mindig inkább álmodoznak a fiatalok" – mutat rá Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője. 10-ből 7 ember álmodozik üzleti sikerről, saját vállalkozást a megkérdezetteknek csak egynegyede indítana.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!