szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sztereotípiákra hagyatkozó Európa-térképpel lepte meg az orosz elnök nevében a nagyérdeműt egy önjelölt kartográfus. Vannak vicces, de sértőnek is érezhető országcímkék is.

Újra divatba jönnek a térképek – legalábbis bizonyos esetekben úgy tűnik, hogy sokal többet, gyorsabban és szemléletesebben képesek megértetni az olvasóval, mint a regény hosszúságú, alapos leírások, sztorik és magyarázatok. Az elmúlt héten a The Economist rajzolta újra a világot Vlagyimir Putyin Krím elcsatolásával kapcsolatban adott magyarázatát (hogy tudniillik: a világon mindenütt meg kell védeni az orosz ajkúakat) általánosítva. A hetilap arra jutott, hogy ha Putyin nyelvi imperializmusa érvényesülne mindenütt, az káoszhoz vezetne.

Legutóbb a "Melyik országbna isszák a legtöbb alkoholt?" világtérképe mutatta meg többek között azt ,hogy Magyarország, Ukrajna Románia, Szerbia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Fehéroroszország is a legtöbbet alkoholizáló országok közé tartoznak, de az élmezőnyben végzett Portugália, Andorra és Granada is.

A Vox azonban egy egészen másfajta, de újabb putyini térképet közölt a minap. Elsőre vicces is, hogy Putyin talán tényleg így látja Európa országait, pedig az orosz sztereotípiákra támaszkodó térképet valójában Yanko Tsvetkov "követte el".

©

Ez alapján Németországra a "Nyugi, Angela!" felirat került, Franciaországra pedig a sokkal kevésbé hízelgő "Németek ölebe" cimke. Magyarországra az "1956? Bárki más?" jelző került, de nem érdemes túlzottan megsértődni, mert a balti országok (Észtország, Lettország és Litvánia) az "Ideges?" matricát kapták, Lengyelországra pedig ráírták "Dráma-királynő". Sőt, Ciprus a már-már sértésnek vehető "Malacpersely"-t kapta, Grúzia a "SHH!"-t, Szerbia az "Emlékszel a NATO-ra?-t" Svájc pedig a "Konferenciaterem" feliratot.

Ám mielőtt bárki azt gondolná, hogy csak ilyen poénkodó térképek bizonyulhatnak igazán trendinek, íme egy ellenpélda: ugyancsak a Vox portál publikálta azt a 40 térképet, mely segít megismerni – és ami ennél fontosabb: megérteni – a közel-keleti országok és népek közötti zűrzavart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet találtak

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Egy asztmásoknál már bevált gyógyszer látványosan gyorsíthatja a koronavírus-betegek felépülését

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén

Kiborultak a britek Fülöp herceg halálhírének a közvetítésén