szerző:
hvg.hu

Hétfőtől személynevekre is lehet keresni a hivatalos cégadatokban – írta közleményében a közhiteles céginformációs szolgáltatás informatikai hátterét biztosító Microsec Zrt.

Egy tavaszi jogszabály-módosítás eredményeként vasárnap éjféltől személynevekre is lehet keresni az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat online céginformációs szolgáltatásában – közölte a rendszer hátterét biztosító Microsec Zrt.

Egy egyszerű kereséssel bárkiről megtudható, hogy saját nevén hány cégben visel tisztséget, illetve hány vállalkozásban rendelkezik tulajdonrésszel. A módosítás előtt ha az adatkérő nem tudta törvényes jogcímmel alátámasztani kérelmét, csak az érintett hozzájárulásával kaphatott meg természetes személyre vonatkozó információkat.

Ez a korlátozás – és az érintettek tájékoztatásának kötelezettsége a személyes adataik lekérdezéséről – kikerült a jogszabályból.

Hegedüs Márton, a közhiteles céginformációs szolgáltatás informatikai hátterét biztosító Microsec Zrt. üzletág-igazgatója szerint a gyakori vezetéknév sem lehet akadálya az információk megszerzésének, mivel a találatokat a lakcím és egyéb személyes adatok, valamint a cégbejegyzést végző bíróság nevének megadásával tovább lehet pontosítani.

A szakember szerint a természetes személyek szabad kereshetősége átláthatóbbá teszi a hazai üzleti életet, lehetőséget teremt a cégtulajdonosoknak kereskedelmi partnereik gazdasági tevékenységének pontos feltérképezésére, de megkönnyíti például az újságírók adatgyűjtő munkáját is.

A céginformációs rendszer jelenleg 600 ezer működő vállalkozás adatait tartalmazza.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Megmarad-e a korcsolyakomplexummá alakított Récsei Központ műemléképülete?

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Hosszú Katinka klubja vízilabdacsapatot indít

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Az MSZP ügyvédje képviseli Nagy Blankát

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője