szerző:
Torontáli Zoltán
Tetszett a cikk?

Amikor egy mosonmagyaróvári háztartásban lehúzzák a WC-t, ugyanaz a víz folyik, mint amit Budapest egyik legdrágább kávéházában a vendégeknek felszolgálnak – poharanként 890 forintért. Amit helyben a csapból engedve isznak az óváriak, az a fővárosi Gerbaud cukrászdában 7600-szor, vagy akár húszezerszer drágább. A mosonmagyaróvári önkormányzat külön céget gründolt az értékesítésre, állítólag természeti kincsen ül a város, jöhet még a kínai export is.

Emlékszik még a Szentkirályi ásványvíz kezdeti történetére? A sztori nagyközönség előtt ismert része úgy indult, hogy egy jó Kecskemét környéki vízbázisra épülve kitalálták a márkát, majd megnyertek vele egy olyan nemzetközi versenyt (Aqua Eauscar), amelynek komolyságát ugyan sokan kétségbe vonták, a marketingértéke azonban nagy lökést adott a vállalkozásnak. A Szentkirályi a következő években heves árversenyben gyakorlatilag letarolta a magyar piac felét, és tulajdonosa sok év jelentős profittermelése után csak nemrég jutott oda, hogy a nemzetközi terjeszkedés miatt részben meg kellett válnia a cégétől.

Első látásra most valami kísértetiesen hasonló történik a mosonmagyaróvári csapvízzel. Igen, a csapvízzel, hiszen az a termék, amelyről szó van, nem ásványvíz, hanem hivatalos besorolása szerint ivóvíz, vagyis ugyanabból a kútból jön, amely a Szigetközben 74 ezer háztartás vízellátását biztosítja. Az önkormányzat 2011-ben adta áldását a tulajdonában lévő vízközmű-társaság vállalkozó szellemű vezetőinek arra a tervére, hogy az ivóvizet palackozni kezdjék. „Olyan tisztaságú a víz, hogy a kutak közvetlenül rá vannak kötve a palackozóra, és semmilyen előkészítést nem kell vele végezni” – mondta a hvg.hu-nak Klauser Róbert, a Panta Aqua Zrt. kereskedelmi vezetője. Ez ugyanis a cég, amely a vízközmű leányaként a kereskedelemmel foglalkozik.

Szénsavas és mentes Szigetközi. Mindkettő Nagy Aranyérem-nyertes.
©

Van tehát a víz, amely bármely mosonmagyaróvári háztartásban a csapból folyik (nota bene, ezzel mosnak, és vélhetően még a WC-t is ezzel öblítik), de ugyanezt palackozva csak bizonyos éttermekben lehet megkapni, jó drágán. Ez ugyanis prémiumtermék, eleve annak találták ki. Budapest szívében, a turisták által kedvelt és méltán híres Gerbaud cukrászdában például 890 forintba kerül belőle 2,5 deciliter – büszkén feszít az étlapon a hasonló árfekvésű San Pellegrino és Evian mellett. Webshopja is van már a cégnek, ahol 10 liter vizet (20 palackban) 3400 forintért lehet megvásárolni, vagyis literenként 340 forintért is hozzá lehet jutni. „Budapesten tudjuk a vizet kiszállítani, de tervezzük, hogy a szolgáltatási területet ősztől kiterjesztjük” – mondja Klauser Róbert.

A mosonmagyaróváriak persze ennél sokkal szerencsésebbek, ők egy köbmétert – 1000 litert – vehetnek 476 forintért, vagyis potom 0,47 forintot fizetnek egy literért (ugyanez az egy liter a Gerbaud-ban: 3560 forint, vagyis durván 7600-szoros az árkülönbség). Sőt, ha nagyon szigorúan számolnánk, a mosoniak valójában csak 0,17 forintért ihatják a vizet (ekkor húszezerszeres árkülönbségről beszélhetünk), hiszen az általuk fizetett díjban 0,3 forint a szennyvízdíj.

A víz kereskedelmi (és nem közműrendszerben adott) árának értékeléséhez figyelembe kell venni azt is, hogy a Panta Aqua szigorúan PET-palack-ellenes, a nemes nedűt kizárólag üvegben hozza forgalomba, szakmai megfontolások alapján. A PET-palackban ugyanis a víz algásodhat, illetve a műanyag használata potenciálisan környezetszennyező. A költségekhez tehát hozzátartozik a göngyöleg kezelése, az üvegpalackok garantált visszavétele (internetes rendelés esetén visszaszállítása) is. Amíg egy rekesz üveg körülbelül 15-ször meg nem fordul, addig csak befektetési fázisban van a társaság, a rekesz összköltsége csak ekkortól térül meg, igaz, onnan kezdve már termeli a profitot.

A csapból is ez folyik, de palackozva prémiumtermék.
©

A Szigetközi Friss Víz márkanéven futó termék elnyerte a brüsszeli székhelyű Monde Selection minősítőtől a Nagy Aranyéremnek nevezett díjat, a szénsavas és a mentes kategóriában egyaránt. Ez a díj a Szentkirályi egykori elismeréséhez hasonlóan szintén megosztja kissé a szakmai közvéleményt, a komolyságáról bővebb elemzést itt olvashat.

A brüsszeli szervezettől kapott fényes érem marketingértéke azonban jó lökést adhat a Panta Aquának. Kínában például biztosan nem tudják, hogy a Mosonmagyaróvár melletti Feketeerdő kútjai Európa melyik szegletében bújnak meg, az azonban meggyőzheti őket, hogy ez egy európaiak által bevizsgált, és tényleg tiszta víz. A Monde Selectiont ért kritikák ellenére ugyanis azt senki sem kérdőjelezi meg, hogy a szervezet a hozzá benevezett italokat alapos laborvizsgálatnak veti alá.

A vízkészlet Klauser Róbert elmondása szerint irdatlan mennyiségű, még egy kínai rohamot is kibírna, hiszen egyetlen kút termelése önmagában biztosítani tudná Magyarország vízfogyasztásának 2,5-szeresét. Most két kút működik, de összesen nyolcat fúrtak, így akkor sem esnének kétségbe, ha egyszerre kínaiak tízmilliói kattannának rá a nedűre. A palackozóüzemnek is rengeteg fölös kapacitása van, a cég tavaly csupán 600 ezer palack vizet adott el, tehát meglehetősen kis szereplő az egyébként öldöklő versennyel jellemzett vizes piacon. „Mi nem a Szentkirályi példáját követjük, nem is abban a ligában játszunk, prémiumterméket készítünk egy viszonylag szűk piaci keresletre” – mondja a kereskedelmi igazgató. A tervek megvalósításához ennek ellenére is folyamatos befektetésekre van szükség, Mosonmagyaróvár azonban tőkeemelések formájában egyelőre mindig állta a számlát.

Volt már ilyen, csak épp forrásvíznek akarták eladni a csapvizet

A mosonmagyaróváriak előtt már többen is belefogtak abba, hogy palackozott csapvízzel piacra lépjenek, azzal az alig elhanyagolható különbséggel, hogy ők nem osztották meg a vásárlókkal a víz forrását. Pár éve Nagy-Britanniában a Tesco és az Asda láncok is szuperolcsó saját márkás szénsavmentes vizeket dobtak piacra – amiket közvetlenül az Evian és Perrier vizekkel egy polcon kínáltak. A címkékről azonban valahogy lefelejtették, hogy e vizek pedigréje sokkal szegényesebb, mint nagyon menő társaiké. Mindössze annyi volt bennük a figura, hogy a vezetékből jövő „igazi” csapvízhez képest sokkal jobban megszűrték – bár erre a vezetékes szolgáltatók szerint egészségi szempontból semmi szükség nincs. Ezeket a vizeket jellemzően „bio” jelzővel vagy „csak víz, semmi más” beetető szöveggel látták el, esetleg francia származásukat próbálták bizonygatni, vagy a Tesco „bestseller” címkét ragasztott a palackra, és részükről ezzel le is volt rendezve az üzlet tájékoztatási, kommunikációs része.

Egy kétliteres palack vizet 17 pennyért (mostani árfolyammal számolva 70 forintért) árultak, ami jelentős árelőny a 88 pennyért (380 forintért) kínált kétliteres üveg Eviannal vagy a 69 pennys (durván 300 forintos) Highland Springgel, nem is beszélve az egy fontért (430 forintért) vesztegetett 750 milliliteres Perrier-vel szemben.

A forgalmazók később persze kénytelenek voltak beismerni a stiklit, az Asda például azzal védekezett, hogy még így is jobban jön ki a vevő, mint ha vásárolt volna konyhai vízszűrőt és azzal tisztítaná a csapvizet. A két hiperlánc ezekkel a vizekkel ráadásul saját közepesen olcsó – 42-45 pennys, azaz 185 forint körüli – Tesco Ashbeck és Asda Eden vizeinek is alaposan betett.

Nemcsak a kereskedőknek, de a gyártóknak is beugrott, hogyan lehetne letarolni az alsó kategória piacát. A Coca-Cola is elcsábult 2004-ben, amikor kijött Dasani fantázianevű palackozott vezetékes vizével – ráadásul nem is aprózták el, egyből a prémiumkategóriába durrantották. Ausztráliában is sztori volt, amikor több gyártó is beismerte, hogy Sydney vízhálózatából töltik a „bio”, „tisztított” és hasonló vevőfogó jelzőkkel ellátott Aqua Pura, Mizone, Noble Pureau ivóvizes palackjaikat, amelyeket aztán a legnagyobb hiperláncokban – mint a Coles, a Woolworths, a Franklins és az IGA –, valamint a benzinkutaknál és kisboltok tömegeiben árultak.

Voltak, akik szűrt esővizet próbáltak eladni forrásvízként. A 180 ezer százalékos felárnak – amit ezek a láncok szakítottak – persze nehéz ellenállni. A bukta után – a britekhez hasonlóan – ők is az „ultratisztasággal” védekeztek, és „értéknövelt víznek” nevezeték egyszerű termékeiket.

Ha cikkünket érdekesnek találta, kérjük, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, nyomjon rá a "Tetszik"-re, plusztartalmakat is talál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!