szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Martin Winterkorn "végtelenül sajnálja", ami történt, és "minden elképzelhető módon bocsánatot kér a vásárlóktól, a hatóságoktól és a teljes nyilvánosságtól" a károsanyag-kibocsátási értékekkel elkövetett csalásért. Szerdán benyújtotta lemondását.

Benyújtotta lemondását Martin Winterkorn szerda délután a Volkswagen által elkövetett visszaélés miatt.

A cég vezetősége pénteken döntött volna a vezérigazgató sorsáról, szerda esti közleményük szerint annyiban változott a helyzet, hogy már Winterkorn lehetséges utódját nevezik meg péntekig, de további személyi változásokat is kilátásba helyeztek. A VW öttagú igazgatótanácsi elnöksége, amely a konszern legfelsőbb vezetőiből és a nagyrészvényesek képviselőiből áll, szerda délelőtt óta ülésezik, hogy ajánlást tegyen az igazgatótanács pénteki ülésére.

A Volkswagen vezére "végtelenül sajnálja", ami történt, és "minden elképzelhető módon bocsánatot kér a vásárlóktól, a hatóságoktól és a teljes nyilvánosságtól" az elkövetett csalásért. Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy helyrehozzák az ügyet.

Mint arról beszámoltunk, abból lett a német autógyártásra és a tőzsdére is kiható világméretű botrány, hogy a Volkswagen manipulálta dízelmotorja kibocsátási értékeit, amivel az USA-ban bukott le.

Becsapták a fogyasztókat

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) múlt pénteken közölte, hogy a Volkswagen olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A bejelentés után meredeken zuhanni kezdett a Volkswagen-részvények ára. A német vállalat gyakorlatilag elismerte, hogy az amerikai vád igaz, Martin Winterkorn pedig már vasárnap "mély sajnálatát" fejezte ki amiatt, hogy becsapták a fogyasztókat.

©

A cég kedd délelőtti közleményében azt írta, hogy az európai piacon eladott, EU-6 dízelmotorral felszerelt új gépkocsik mindenben megfelelnek az előírásoknak, és a beépített szoftver semmilyen adatot sem befolyásol. Hozzátették, hogy diszkrepanciák lehetnek viszont az EA 189 típusú motorral üzemelő járművekkel, amelyekből világszerte 11 millió fut.

Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elérheti a 18 milliárd dollárt. Egyes értesülések szerint az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi nyomozást indított, és több szövetségi állam főügyésze közösen kezd vizsgálatot. A VW-nak azzal is számolnia kell, hogy magánperek tömegét indítják ellene.

A botrány miatt vizsgálat indult Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Csehországban és Dél-Korea szintén teszteléseket jelentett be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Radar360: Helyzet van a választási törvény és George Clooney körül

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál

Elhárították az omlásveszélyt a Notre-Dame-nál