szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt években a befektetők előszeretettel fektettek az úgynevezett "unikornisokba", vagyis a legalább 1 milliárd dollárra értékelt technológiai startupokba, de az idei év egy új állat felemelkedését hozhatja: a csótányokét.

Kihalásra van ítélve?
©
„Mostanában minden a rugalmasságról szól, hogy ki tud talpon maradnia viharban” – magyarázza a Business Insider hasábjain Tim McSweeney, egy technológiai cégekre fókuszáló kereskedelmi bank, a Restoration Bank igazgatója, és hozzáteszi: „az unikornis egy mitikus élőlény, ellenben a csótány még egy atomtámadást is túlél”.

Az unikornisok csábító ereje abban rejlik, hogy elképesztő növekedést tudnak produkálni – befektetői pénzből – és bár eleinte pénzt nem hoznak, hatalmas piaci részesedésre tudnak szert tenni, ami később kifizetődővé válik. Az Uber este mintapéldája ennek.

Ezzel szemben a csótányok lassan és biztosan építkeznek, szigorúan szem előtt tartva a bevételeket és a profitot. „Befektetői szempontból minimalizálják a kockázatot. Egy ilyen cég túlél egy nukleáris támadást, bárhonnan visszajön, profilt vált, ha kell, bármire képes a túlélés érdekében” – jellemzi a csótányokat McSweeney, aki szerint az unikornisok ideje lejárt, és már érezhető a bizonytalanság, amit hamarosan a buborék kipukkanása és a lejtmenet követ majd.

„Az unikornis befektetők egymással játszadoznak, és ennek sírás lesz a vége, mert nem tartják szem előtt a vásárlói igényeket, és amit csinálnak az nem az értékteremtésről szól” – ezt már a Restoration Bank alapítója, Ken Olisa mondja. Az unikornisok elszaporodása nagyrészt annak is volt köszönhető, hogy új befektetők jelentek meg a színen, és már nem csak a hagyományos kockázati tőke társaságokat érdekelték a technológiai startupok. A tavalyi évben hedge fundok és a pénzpiaci alapok is keresték a lehetőségeket az alacsony kamatkörnyezetben.

2016-ban azonban már nem dúskál a világpiac a tőkében, ami nehézséget okoz a befektetői pénzből növekvő unikornisoknál, mint ahogy az látszik a Twitter vagy a Birchbox esetében is. Korábbi cikkünkben rávilágítottunk azokra a tényezőkre, amelyek az unikornisok „kihalásához” vezethetnek.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!