szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?

Tízből kilenc cégtulajdonosnak nem egyértelmű, hogy egy adott nagyságú hitel eléréséhez mekkora profitot vár el a bank. Itt kezdődik a bújócska. A vállalkozók többsége ugyanis adóoptimalizálással él, ami a kimutatott profit minimalizálásával jár együtt. Ugyanakkor hitelezésnél a bankok is a kimutatott profitból indulnak ki.

Hogyan gondolkozik a bank?

A bankok értelemszerűen csak akkora hitelt helyeznek ki, amelynél biztosan lehetnek abban, hogy annak éves tőke- és kamatfizetési kötelezettségét (azaz adósságszolgálatát) az adós cég teljesíteni tudja. Nem elegendő, ha pont annyi szabadon felhasználható forrással rendelkezik a hiteligénylő társaság, mint a fizetendő adósságszolgálat, hiszen bármi történhet: változhat a piac, emelkedhetnek a költségek, csökkenhet a bevétel, váratlan kiadás jöhet közbe, stb.

Hüvelykujj szabály, hogy a kimutatott profit maximum 70%-a lehet a hitel éves adósságszolgálata


Egy 5 éves futamidejű 50 millió forintos beruházási hitel esetén az éves tőke- és kamatfizetési kötelezettsége 5 százalékos piaci kamattal számolva 12,5 millió forint (10 m Ft törlesztés, 2,5 m Ft kamat). Ahhoz, hogy egy cég felvehesse ezt a hitelt, kimutatott profitjának min. 18 millió forintnak kell lennie.

©

18 millió Ft tehát a szükséges profit a megcélzott hitelhez. De milyen profitról is van szó? Adózás előtti, adózás utáni profitról, vagy esetleg másról? A bankok gyakorlata eltérő, de általánosságban nem az előzőekben említett profitszintre kíváncsiak, hanem a beszámolóban megjelenő üzemi eredményre (leegyszerűsítve működésből származó profitra), melyhez hozzáadják az értékcsökkenést (mivel ez nem egy készpénz kiadással járó ráfordítás).

Ha az üzemi eredményből szeretnénk kiindulni, tehát a képlet a következő:

(üzemi eredmény + értékcsökkenés) / 0,7 = maximálisan bevállalható éves tőke- és kamatfizetési kötelezettség

Ebből pedig már egyenesen következik a hitelösszeg a futamidőt is figyelembe véve (lásd fenti ábra.)

A hitelösszeg pontos meghatározásában természetesen számos más fontos paraméter is szerepet játszik: hány éves gazdasági múlttal rendelkezik a társaság, mekkora a saját tőkéje, van-e fedezetként felajánlható ingatlan a hitel mögé, és ha van, milyen piaci értékben, stb.

A hitel kamatszintje jelentősen befolyásolja a felvehető hitel mértékét. A fenti példában egy ma már könnyen elérhető éves 5%-os kamattal számoltunk. Kedvezőbb a helyzet azonban, ha valamelyik kedvezményes hitelt célozzuk meg (Növekedési, Széchenyi, vagy 0%-os hitel). Ha kíváncsi rá, hogy cége melyik kedvezményes hitel felvételére alkalmas, akkor az alábbi kalkulátor használatával pár kattintással megtudhatja:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Robert De Niróval készít Forma-1-es filmet a Netflix

Robert De Niróval készít Forma-1-es filmet a Netflix

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból

Szijjártó: Ki kell iktatni a szélsőséges elemeket a magyar–ukrán kapcsolatokból