szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

24 óra alatt feldolgozza és a kertben felhasználható komposzttá alakítja a szerves konyhai hulladékot az egyik nagy amerikai háztartási gépeket gyártó cég új találmánya.

A ZERA Food Recycler névre keresztelt okos szemétkosár a kertben felhasználható, por halmazállapotú trágyává alakítja az élelmiszer hulladékot. A háztartási szemétnek kb. 30 százalékát teszi ki a szerves hulladék, amely újra felhasználható. A Whirpool a CES-en, vagyis a hi-tech újítások legnagyobb, Las Vegas-i világkiállításán két díjat is nyert újításaival- írja a francia Le Figaro.

 Miről is van szó?

Először is kell egy speciális szemétláda, amelynek befogadóképessége 8,4 liter. Ebbe bele kell tenni egy, un. barna zsákot. Ez a tartozék szódabikarbónából és kókuszdió héjából készült. A teljes befogadó kapacitás 3,5 kiló, ez nagyjából egy átlagos háztartás heti szerves hulladéka. Amikor telítődött a bűvös szemétláda, elindíthatjuk a feldolgozást. A levegő áramlása, a hő, és a hulladékban lévő nedvessége hatására egy, a sörfőzésre emlékeztető folyamat indul be. Persze nem magától: meg kell nyomni a folyamatot beindító elektromos kapcsolót. Vagyis a varázsszemétláda nem 100 százalékban „zöld”, áram is kell hozzá. Persze nem sok, évente kb. 300 kWh, a gyártó szerint.

Az egész folyamatot egy mobil applikáció segítségével is elindíthatjuk és kontrollálhatjuk is. Végül, a kosár alatt lévő gyűjtő tálkába, az eredetileg bedobott hulladék egyharmadát kitevő por gyűlik össze, amit a kertben trágyaként lehet felhasználni. Mindez 24 óra alatt zajlik le, miközben a hagyományos módszerekkel a konyhai hulladékból csak több hónapos kezelés, tárolás után lesz trágya.

És mibe kerül?

Nem olcsó: az alapkészülék 1200 dollár, a hozzávaló zsákok, egy évre elegendő adagja 12 dollár és még számolni kell a szagelszívóval is, amely húsz dollár. A dolgok jelenlegi állása szerint a háztartási hulladékfeldolgozó néhány hónap múlva kerül kereskedelmi forgalomba, egyelőre csak az USA-ban. Persze a gyártó azt reméli, hogy az amerikai megjelenés a világhódító útnak csak az első állomása lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?

Nagyon jó, hogy készülnek a vakcinák, de hogyan fognak mindenhova eljutni?