szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bontást a kerület fideszes polgármesterének felháborodása és az örökségvédelmi hivatal felszólítására sem hagyták abba. Az általunk megkérdezett építész is értetlenül áll az eset előtt.

Műemléki védelem alatt álló, villából lett vendéglőt kezdtek bontani Újpesten, ráadásul engedély nélkül. A Brunovszky bontására a IV. kerület polgármestere, a fideszes Wintermantel Zsolt felháborodva hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán.

A polgármester azt írja: értesítette az illetékes Fővárosi Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályát, akik ki is mentek a helyszínre, de a tulajdonost ez nem érdekelte. Amint elmentek a hivatal emberei, a bontást újra kezdték.

Ilyenkor, ha az építési hatóság kimegy, kötelező lenne bemutatni az engedélyeket, és annak hiányában azonnal le kell állítani a bontást – mondta el kérdésünkre Csomay Zsófia építész. Ez alól csak az tehet kivételt, ha kiemelt állami beruházásról van szó. Egyébként még csak az épület tetejét sem lehetne megbontani, mondván, hogy majd visszaépítik. 

Arra is volt már példa, hogy a vállalkozó inkább kifizette utólag a büntetést a lebontott épület után, minthogy abbahagyja a munkát, mert jobban megéri neki, ha megszabadulhat a műemléki épülettel járó kötelezettségektől – tette hozzá az építész.

A Rákospalota-Újpest vasútállomás melletti egykori éttermet 2015-ben nyilvánították műemlékké, részben kiemelt városképi jelentősége miatt, és azért is, hogy a potenciális bontás veszélyét így kerüljék el – írja az Urbanista blog.

A szocializmusban a Brunovszky családtól elvették a vendéglő tulajdoni jogát, és azt a rendszerváltozáskor sem kapták vissza, hanem a Platán Rt.-é lett. Ez a társaság csak az alsó épület bisztróját alakíttatta át étteremmé, a kastélyszerű főépületet különböző vállalkozásoknak adták bérbe. Ezután egyebek mellett pornófilmeket is forgattak a jobb sorsa érdemes épületben, évek óta azonban sorsára hagyva pusztult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

AstraZeneca-vakcinával oltották be Angela Merkelt

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

40 millió forinttól indulhat a dízel-hatótávú új Mercedes villanyautó alapmodellje

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól

„Nyugodj békében, drága Mari!” – kollégák, barátok, politikusok búcsúznak Törőcsik Maritól