szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brazíliában rabszolgamunkára emlékeztető körülmények között termelik a gumimacik egyik alapanyagát, Németországban pedig egy olyan sertéstelepről származik a macikhoz szükséges zselatin alapanyaga, ahol nem megfelelően tartják az állatokat.

Sokkoló riportot közölt a Haribóról a német közszolgálati tévé, az ARD. A riportban előkerül, hogy rengeteg cukor van a cég által gyártott gumicukrokban, és az emberek ennek alig vannak tudatában, de elmerülnek a gyártási folyamatban is.

A riportból kiderül, a bonni cég egy Gelita nevű cégtől szerzi a zselatint, a gumimacik egyik legfontosabb alapanyagát, amely egy húsipari cégtől veszi az ehhez szükséges sertésbőrt és csonthulladékot. A húsipari cég, a Westflesich a riportban idézett állatvédők szerint viszont szörnyű körülmények között tartja az állatokat.

Az állatvédők felvételei szerint a disznók a saját trágyájukban élnek, fertőzöttek, betegek, nem kapnak ivóvizet, és a rossz tartás miatt egymás ellen fordultak, egymást harapdálják, míg a beteg, vagy haldokló állatokat és a fiatal állatokat sem különítik el.

A Gelita a tévének azt nyilatkozta, hogy a cég csak egészséges állatok bőrét használja fel a zselatin készítéséhez, a Haribo pedig azt közölte, hogy magas minőséget követelnek meg a beszállítóiktól is, és a megfelelő állattartás mellett is elkötelezettek.

A gumimacik egy másik fontos hozzávalója a karnaubaviasz, ami azért felel, hogy a gumimacik ne ragadjanak össze, és fényesek is legyenek. A viaszt egy pálmából nyerik, ami Brazília északkeleti részén terem, az ország legszegényebb régiói közé tartozó Piaui, Ceará és Rio Grande do Norte államokban farmokon foglalkoznak a viasz gyártásával.

A pálmaszedés egy veszélyes művelet, egy hosszú, sarlószerű végű bottal vágják le a pálma ágait, a szárított pálmát porítják, majd viaszlapocskákat főznek belőle, végül ezt exportálják.

A karnaubapálma-farmokon dolgozó munkások nagyon keveset keresnek, ha elég sok pálmaágat sikerül begyűjteniük, akár napi 40 reált, mintegy 10 eurót is siekrül megkeresniük, de a munkakörülményeik szörnyűek, a helyi sajtó rendszeresen beszámol olyan esetekről, hogy a rendőrségnek kellett kiszabadítania a munkásokat, akiket embertelen körülmények között dolgoztattak a földeken.

A brazil munkaügyi minisztérium egyik illetékese a riportban azt mondta, nagyjából a rabszolgamunkához tudná hasonlítani a karnaubaviaszon dolgozó munkások körülményeit, akiket WC és fürdő nélküli koszos helyiségekben szállásolnak el, rendes ivóvizet sem kapnak, és sokszor kiskorúakat is dolgoztatnak illegálisan. Mivel azonban alig van más munkalehetőség a környéken, sokan mégis ezt választják, és feketemunkában, biztosítás nélkül dolgoznak a pálmaföldeken egy-egy hónapot.

A Haribo azt közölte, nem tudtak arról, hogy ilyen munkakörülmények között dolgoztatják a viaszt termelő munkásokat, ezért megköszönték a tévének az információt, és azt ígérték, utánajárnak a dolognak. "Egy olyan cég vagyunk, amely örömet akar okozni a gyerekeknek és felnőtteknek. A társadalmi és etikai előírások ilyen figyelmen kívül hagyását nem tudjuk és akarjuk elfogadni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Medián: Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e

Meghátrált a Tempus, már nem kell a nyilatkozniuk a civileknek, hogy külföldről támogatottak-e