szerző:
Lengyel Miklós

Jared Kushnert, az elnök vejét és főtanácsadóját röviddel az előtt zárták el a fehér házi szigorúan titkos információktól, hogy Netanjahu izraeli miniszterelnök Washingtonba érkezett. Az ok: kétes üzleti kapcsolatok Izraelben. Az FBI nem viccel az ilyesmivel.

Az ilyen kapcsolatok ugyanis azzal járhatnak, hogy külföldi érdekcsoportok nyomást gyakorolhatnak valakire, akinek fontos szerepe van az Egyesült Államok érdekeinek védelemében. Az FBI most az elnök lányát vizsgálja és a CNN értesülései szerint Ivanka Trump is fennakadhat a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Először is ott van a Trump torony ügye Vancouverben. A kanadai nagyváros büszkesége - benne egy Trump nemzetközi szállodával - épp akkor nyitotta meg a kapuit, amikor Donald Trump berendezkedett a Fehér Házban. Egyúttal pedig közölte a világgal: lánya és veje fontos feladatokat kap a hatalom központjában. Jared Kushner elsősorban a Közel-Keleten, Ivanka Trump pedig a Távol-Keleten képviselheti az Egyesült Államokat, mint tanácsadó. Így járt például nemrég Dél-Koreában Ivanka Trump, aki a téli olimpia záróünnepségén képviselte az Egyesült Államokat. Mi köze ennek a Trump toronyhoz Vancouverben? Nagyon is sok lehet. Trump ugyanis nem tulajdonosa sem a toronynak, sem pedig a szállodának, hanem névhasználati díjat kap.

Mégis kitől?

Joo Kim Tlah Malajzia egyik leggazdagabb családjának sarja. Ő intézi a család ügyeit Brit Kolumbiában, abban a kanadai államban, mely a dúsgazdag ázsiai bevándorlók kedvenc célpontja. A Washington Post korábban nyíltan megvádolta Jared Kushnert, hogy a kínaiak nyomon követik a család üzleti vállalkozásait a Mennyei Birodalomban.


Donald Trump adóbevallása szerint több mint 5 millió dollárt kapott eddig a toronyért Vancouverben. Plusz a menedzsment díj: több mint 21 ezer dollár. A 360 milliós Trump torony ugyanis mágnesként vonzza a pénzes befektetőket Vancouverben és persze külföldön is. Milyen szerepe volt Ivanka Trumpnak ebben az üzletben, amelyik ilyen szépen hoz az elnök családjának? Az FBI kérdéseire válaszolva a dúsgazdag malajziai família kanadai sarja elmondta: New York-ban Ivanka Trumppal tárgyalt az üzletről. Ez persze még jóval az előtt volt, hogy Donald Trump elindult az elnökválasztáson 2016-ban. Viszont kiváló együttműködés alakult ki Ivanka Trump és a malajziai vállalkozó között: „Mindent közösen csináltunk ebben a fejlesztésben”- dicsekedett az FBI előtt magas kapcsolataival.

Miért lehet ez kínos Ivanka Trumpnak?

Mert a befolyásos malajziai család számtalan helyen üzletel a világban - olykor nem is szabályosan. Tőzsdei csalásért elítélték már őket Kuala Lumpur-ban. Arra is emlékeznek az FBI-nál, hogy Malajzia miniszterelnöke is belekeveredett egy kínos, egymilliárd dolláros pénzügyi csalásba. Lehet, hogy a malajziai oligarcha család is belekeveredett ebbe? Még jobban zavarja az FBI-t az, hogy a Trump torony lakói között olyanok is vannak, akik a kínai kormánynak dolgoznak. Ez rossz pontnak számít az amerikai kémelhárítás szemében, különösen akkor amikor Trump kereskedelmi háborút kezdett Kína ellen.

  A másik rossz pont Ivanka számára a férje. Jared Kushnert azért zárták ki a szigorúan titkos információkat megkapó vezetők köréből, mert kétesnek találták egyes üzleti kapcsolatait Izraelben, Oroszországban és Kínában. Házaspárok esetében általában megvizsgálják a másik felet is. Ivanka Trump is érzi a bajt.

Semmi közöm se volt az orosz ügyekhez

- hangsúlyozta, amikor az NBC televíziónak nyilatkozott a minap. „Mueller, a Trump elnök orosz kapcsolatait vizsgáló különleges ügyész sohasem hallgatott ki”- hangsúlyozta az elnök lánya.

A CNN hírtelevízió, mely igen mérsékelten kedveli a Trump családot, arra mutat rá, hogy Ivanka kétszer is ott volt az apja közelében, amikor az kétes döntéseket hozott. Az első esetben elbocsátotta az FBI igazgatóját, aki épp az orosz kapcsolatok ügyében nyomozott. A második esetben pedig félrevezette a nyomozást azzal kapcsolatban, hogy találkozott-e a Trump toronyban egy orosz ügyvéddel, aki kiváló moszkvai kapcsolatokkal rendelkezik,  a választási kampány kellős közepén 2016 júniusában.

Ha tehát eddig nem hallgatta ki Ivanka Trumpot a különleges ügyész, akkor ezt még bármikor megteheti. Épp úgy, mint a kongresszusi vizsgálóbizottság, mely Trump elnök kétes kapcsolatait vizsgálja Oroszországgal. Adam Schiff demokrata képviselő, aki a hírszerzési bizottságban képviseli pártját, többször elmondta a sajtónak: Ivanka Trump a saját érdekében jól tenné, ha megjelenne a vizsgáló bizottság előtt. Ő ezt indítványozta is, de a republikánusok ezt megakadályozták.


Akárhogy is alakul Ivanka Trump sorsa a közeli jövőben Washingtonban, az ifjú hölgy nem mondott le róla, hogy ő lesz az USA első női elnöke. Férjével, Jared Kushnerrel megállapodtak abban, hogy - ellentétben Bill és Hillary Clintonnal- előbb az asszony próbálkozik meg azzal, hogy bejut a Fehér Házba. Miután Donald Trump nyolc évig kíván ott maradni, így Ivanka Trumpnak még bőven van ideje a felkészülésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

Gigantikus lángoroszlán sétált végig egy argentin stadion lelátóján

Gigantikus lángoroszlán sétált végig egy argentin stadion lelátóján

A végrehajtás hírére kifizette Juhász Pétert a Pesti Srácok

A végrehajtás hírére kifizette Juhász Pétert a Pesti Srácok

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Willi Orbán sérülés miatt nem játszhat a sorsdöntő Eb-selejtezőn

Willi Orbán sérülés miatt nem játszhat a sorsdöntő Eb-selejtezőn

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve

Állami kézbe kerülhet Mészárosék Mátrai Erőműve