szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Robbanásig feszült a helyzet a közszférában, ahol több százezer dolgozó tíz éve nem kapott béremelést.

A multikhoz menekül sok dolgozó a közszférából, a kisebb cégek pedig képtelenek lépést tartani a nagyok kényszerű bérfejlesztésével – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. A szakmunkások nagy része már Nyugatra költözött, akik pedig Magyarországon maradtak, már ritkán hajlandóak nettó 200 ezer forintnál kisebb bérért munkába állni. A kisvállalkozások lassan csak abban bízhatnak, hogy az önkormányzati intézményekből magukhoz tudják csábítani a ma már szinte éhbérnek számító fizetésből élő közalkalmazottakat.

Az érintettek háromnegyede nő, közülük nagyjából 500 ezren dolgoznak méltatlan állami fizetésért. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta a HVG-nek: körülbelül 200 ezren vannak azok, akik tíz éve nem kaptak fizetésemelést.

De nagy a feszültség a versenyszférában is. A kereskedelemben például bruttó 105 ezer forint a különbség a legjobban és a legrosszabbul keresők bére között. De sokan nem tudják, mennyi a kollégáik fizetése, nálunk nem honosodott meg az angolszász szokás, hogy az álláshirdetésben bérsávot is megjelölnek. Nálunk gyakran azért is hallgatnak a hirdetők a fizetésekről, nehogy a régi kollégák meglássák, hogy a cég az ő bérüknél magasabb összegért toboroz.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!