szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata az egészségünkért aggódik; a nyuszis kakaó, a müzlik és a Maggi-húsleves gyártója a személyre szabott élelmezéstudomány felé fordult, ehhez pedig egy elképesztő méretű DNS-adatbázist gyűjtöttek össze. Nincs messze az idő, mikor a Nespresso-kapszulából nem kávét, hanem táplálékkiegészítő koktélt fűzünk majd le.

A Nestlé az elöregedő társadalmú Japánban indította el a mesterséges intelligenciára, DNS-adatbázisokra és az Instagramra feltolt ételfotók garmadájára támaszkodó programját, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a személyre szabott táplálkozás tortájából. Ehhez több mint 100 ezer felhasználó önként és dalolva küldött képet a Nestlének az elfogyasztandó ételeiről, melyre életmódtippeket és speciális étrendjavaslatokat kaptak válaszul. A tagok évi 600 dollárt fizettek azért, hogy tápanyagban gazdag teákat, smoothiekat és vitamindús snack-eket kapjanak a házilagos használatra kifejlesztett vér- és DNA-tesztek beküldése után. A cég azt mondja, a tesztekből olyan elterjedt betegségeket diagnosztizálnak, mint a magas koleszterinszint vagy a cukorbetegség – írja a Bloomberg.

A személyre szabott étkeztetéssel eddig csak kisebb cégek foglalkoztak, a piac limitált volt. A 152 éves óriáscég megjelenésével új szintre emelkedhet ez a szegmens. A Nestlé egyébként nemrég megszabadult az amerikai cukorkaágazatától, helyette vegetariánus és diétás ételeket és ételkihordásra szakosodott cégeket vásárolt fel. Szakértők szerint néhány évtizeden belül minden élelmiszercégnek követnie kell ezt a trendet, mert a feldolgozott és adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket kivétel nélkül „Frankenstein-kajáknak” minősítjük majd. A Nestlé példáját egyébként elsőként a Campbell – a híres leveskonzerveket gyártó vállalat – követte, ők egy San Fransiscó-i startup által begyűjtött DNS-adatbázis alapján javasolnak étrendet és táplálékkiegészítőket a fogyasztóknak.

„A 21. században az innováció az internet és a mesterséges intelligencia segítségével olyan problémákra javasol megoldásokat, melyeket a fogyasztók eddig nem is azonosítottak problémaként” mondja Kozo Takaoka, aki arról ismert, hogy a KitKatot a helyi ízlésre szabta zöldtea és egyéb japán ízek hozzáadásával. A perszonalizációra egyébként mégiscsak szükség lesz, mert a millenium-generáció nem hisz a márkákban; interneten kutatják fel a számukra legmegfelelőbb termékeket.

A Nestle korábbi vezetője, Peter Brabeck-Letmathe könyvében néhány éve még arról álmodozott, hogy nemsokára Nespresso-szerű kapszulákból főzzük majd le magunknak a személyre szabott étrendkiegészítő koktélunkat, és 3D nyomtatókkal „főzzük meg” az ételeket az elektronikusan javasolt, személyre szabott receptek alapján. Az előbbi ötlete gyakorlatilag már meg is valósult: Japánban kapszulákból főzik le a tápanyagokkal dúsított teát a fogyasztók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Szabad Európa: Így működik a központosítás és cenzúra az MTI-ben

Megjöttek a hivatalos adatok: pontosan mire lesz képes a 2021-es csúcsmobilok processzora?

Megjöttek a hivatalos adatok: pontosan mire lesz képes a 2021-es csúcsmobilok processzora?

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban

Közel ezer ember halt meg egy nap alatt koronavírusban Olaszországban