szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Maximálisan kiszabható bírságra állítólag nem kell számítani.

Bár bírságot még nem kapott magyar cég a GDPR miatt, hamarosan változhat a helyzet, hiszen több ügyben is már végső stádiumban van a döntéshozatal – árulta el a Napi.hu érdeklődésére Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője.

A hatóság két fázist különböztet meg: a május 25. és július 26. közötti két hónapot, illetve az ez utáni időszakot. Ez azért van így, mert a GDPR-t kezelő infotörvény 2018. július 26-án lépett hatályba, addig csak a korábbi eljárási szabályokkal rendelkezett a hatóság – tudta meg a lap.

Az első két hónapban 840 ügy érkezett a NAIH-hoz, melynek a fele konzultációs típusú megkeresés volt, a másik fele pedig vizsgálati ügy. Előbbihez olyan esetek tartoznak, amikor különböző megkeresésekre kiegészítő vagy értelmező állásfoglalást adnak, vagy ilyen anyagot tesznek közzé a honlapjukon. Utóbbinál a hatóság bár elindítja az eljárást, de az nem határozattal zárul, hanem egy állásfoglalással, amely bár kötelező érvényű, de nem kényszeríthető ki. Július 26-tól viszont megfordult a trend: újabb 802 ügy érkezett be az adatvédelmi hatósághoz, és ezeknek mindössze 17 százaléka volt konzultációs ügy.

Péterfalvi Attila szerint az európai uniós adatvédelmi hatóságok együttműködésében is mindössze 2-3 olyan ügy van, ahol az eljáró hatóság határozattervezetet készített, melyet az érintett hatóságok most véleményeznek. Ugyanakkor arra nem kell számítani Péterfalvi szerint, hogy egyből a maximum bírságot szabnák ki, azonban az a cél, hogy az uniós hatóságok a bírság összegét is harmonizálják.

Az új uniós adatvédelmi szabályozást már két éve elfogadták, de csak 2018. május 25-e óta kell kötelezően alkalmazni, és legfőképpen a személyes adatok kezelésével foglalkozik. Ennek megfelelően a cégeknek számos új adatkezelési normának kellett megfelelniük, így számít, hogyan bánnak a regisztrált felhasználókról gyűjtött információkkal, de az is, hogyan kezelik az elektronikus leveleket, vagy az évek során összeszedett telefonszámokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist

Alig fogyaszt valamit: kipróbáltuk az új hibrid Toyota Yarist

Több ezer bébiteknőst engedtek a tengerbe Bali partjainál - videó

Több ezer bébiteknőst engedtek a tengerbe Bali partjainál - videó

A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész

A Millenium Falcon, avagy fapadossal az űrbe – Elon Musk életútja, 6.rész