Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A BKV speciális bevonatot akart a mozgólépcsőkorlátjaira és sok járművére. A két beszerzésből az egyiket egy céges vita nyomán elkaszálta a Közbeszerzési Döntőbizottság, a másik eredménytelenül zárult. A BKV sajnálja, bíróságra megy, lehetőségeket keres.

Egyelőre nem kapnak új mikrobiológiai védelmet biztosító bevonatot a budapesti mozgólépcsőkorlátok és egyéb felületek, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) ugyanis megsemmisítette a BKV e célból kiírt közbeszerzésének eredményét. A testület szerint a közlekedési vállalat megsértette a közbeszerzési törvényt, és az eljárást lezáró döntésének megsemmisítésén túl kétmillió forint bírságot szabott ki. Plusz a BKV-nak még 450 ezer forintnyi különféle díjat is ki kell fizetnie.

A BKV még 2019 novemberében írta ki a közbeszerzést, szóval nem a koronavírus-járvány miatt. Ettől függetlenül „a szolgáltatásra szükség van, különösen a járványhelyzetre figyelemmel, kizárólag ezen közbeszerzés eredményes lezárásával tudjuk igénybe venni ezt a típusú szolgáltatást” – írták a hvg.hu-nak. Ezért a KD döntése ellen bírósági jogorvoslattal fognak élni, illetve vizsgálják, hogy a közbeszerzési eljárás milyen módon zárható le.

De nemcsak a BKV viszi bíróságra az ügyet, a közbeszerzési eljárás egyik jelentkezője felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken.

A járműveken sem újul meg a csodabevonat

A BKV március elején jelentette be, hogy „akciótervet” készített a koronavírus miatt a szükséges óvintézkedésekről. A koronavírus-járvány miatt elrendelték az utasokkal érintkező felületek napi fertőtlenítő takarítását. A fertőtlenítés mellett a korábban a metrókon, valamint a mozgólépcsők korlátjain alkalmazott, higiéniai bevonatot képező plusz technikát kiterjesztették a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító, a nagykörúti vonalon éjjel-nappal közlekedő Combino villamosokra is – közölték.

©

Valójában a higiéniai bevonat Combinókra való kiterjesztése nem volt újdonság, erről a BKV már 2019 közepén beszámolt. Igaz, március elején nem írták expliciten, hogy ez pont akkor és a járvány miatt történt volna. A mozgólépcsőkorlátok még 2016-ban kapták meg a bevonatot, majd később a 3-as metró felújított szerelvényei is.

A szolgáltatást a BKV-nak minden esetben a Resysten Hungary Kft. végezte, amely egy fotokatalitikus, fémoxid alapanyagú bevonattal kezelte a felületeket, a bevonatnak köszönhetően elvileg a felületek 90 százalékkal tisztábbak, mivel az elpusztítja a baktériumok, vírusok jelentős részét.

Ezt a csodaszert keni a MÁV a HÉV kapaszkodóira

Ismerkedjen meg a titán-dioxiddal, mert ha HÉV-en utazik, ezt fogja markolászni.

A BKV most elmeszelt közbeszerzése elsősorban a metrókorlátokról szólt, a 6500 négyzetméternyi felületből 4000 négyzetmétert ezek tettek volna ki. A metrószerelvények és a villamosok bevonására külön közbeszerzést írtak ki még októberben. Ez sem zárult eredményesen, ugyanis

csak a Resysten Szolgáltató Kft. (a Resysten Hungary leánya) adott be ajánlatot, viszont az annyira hiányos volt, hogy érvénytelenné kellett nyilvánítani.

Erről március 11-én jelent meg a hirdetmény az uniós közbeszerzési értesítőben. Egyszóval a metrókorlátok bevonására kiírt beszerzés bírósági eljárás alatt áll, a metrószerelvényekre és a villamosokra kiírt beszerzés pedig eredménytelenül zárult, vagyis a BKV a közeljövőben sehol sem fogja tudni felújíttatni a csodabevonatot.

©

Az ellenfelem a referenciám

A metrókorlátos közbeszerzésre visszatérve, azt a Resysten nyerte meg – amíg a beszerzés másik ajánlattevője, a 4-Front Kft. meg nem támadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Odáig azonban hosszú vita vezetett, amely dióhéjban és pontokba szedve körülbelül így alakult:

 • Az eljárásban a Resysten (egész pontosan a Resysten Szolgáltató Kft.) és a 4-Front adtak be ajánlatot.
 • A BKV elbírálta az ajánlatokat, és megállapította, hogy a 4-Front olcsóbb ajánlata nyert.
 • A Resysten ezután iratbetekintésen konstatálta, hogy a 4-Front egy olyan munkát adott meg referenciaként, amelyen az ő alvállalkozója volt (egész pontosan a Resysten Hungaryé, de mivel egy cégcsoportról van szó, ez igazából mellékes).
 • Majd a Resysten vitarendezési kérelemben fordult a BKV-hoz, azt állítva, hogy a Resysten valójában nem végezte el azt a munkát, legalábbis nem teljes egészében, mivel egy többéves megbízásról volt szó, és hamisan nyilatkozott.
 • A BKV azt kérte a 4-Fronttól, hogy tisztázza a helyzetet, igazolja, hogy a referenciaként megadott munkát ténylegesen elvégezte, olyan dokumentumokkal, amelyekből ez maradéktalanul megállapítható.
 • A 4-Front elküldte a szerződést, a kiállított számlákat – és mivel a Resysten nem fizette ki a számlák egy részét, az emiatt indított felszámolási kérelmüket is.
 • A BKV újrabírálta az ajánlatokat, arra jutott, hogy a számlák és a szerződés „nem támasztják alá megfelelően”, hogy a 4-Front teljesítette a referenciakövetelményt (ténylegesen elvégezte a munkát), az ajánlatát ezért érvénytelenné nyilvánította, és így az egyedül érvényes ajánlatot adó Resystent hirdette győztesnek.
 • A 4-Front ezután fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, és kérte, hogy az semmisítse meg a BKV eljárást lezáró döntését (a másodikat, amiben megállapította a 4-Front ajánlatának érvénytelenségét). A cég érvelésének központi eleme az volt, hogy a kiírás referencia-kritériumait teljesítette. A BKV elindulhatott volna azon az úton, hogy megállapítsa, a 4-Front hamis nyilatkozatot tett-e, de nem így járt el.
 • A BKV az eljárásban tartotta magát ahhoz, hogy a 4-Front nem igazolta megfelelően az alkalmasságát, a szerződés és a kiállított számlák legfeljebb azt igazolják, hogy a 4-Front „tud szerződést kötni és számlákat kiállítani”, de azt nem, hogy „el tud-e látni infrastruktúra elemeket hosszútávú mikrobiológiai védelemmel”.
 • Végül a KD annyiban a BKV-nak adott igazat, hogy jogszerűen nyitotta újra a bírálatot – azonban tovább kellett volna mennie, meg kellett volna keresnie a Resystent (mint a 4-Front referenciamunkájában a másik felet), hogy tisztázza a helyzetet. A KD a 4-Front ajánlatának további bírálatát ezért ehhez a feltételhez kötötte. Vagyis a KD arra jutott, hogy a BKV akár nyilváníthatja érvénytelenné a 4-Front ajánlatát, de az ajánlat szabályos elbírálásához még meg kell keresnie a Resystent.
 • A 4-Front ez utóbbi miatt kezdeményezte a KD-döntés bírósági felülvizsgálatát.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy két cég piaci rivalizációjának, közöttük lévő szerződéses viták eredményeképp jóhiszeműen eljáró Társaságunk került elmarasztalásra

– kommentálta a KD-döntést a BKV a hvg.hu-nak.

©

Évek óta húzódik a vita

Ami a két cég előtörténetét illeti: a Resysten 2014 és 2016 között alvállalkozóként foglalkoztatta a 4-Front Kft-t; utóbbi végezte a felületkezelési munkák kivitelezését – mondta a hvg.hu-nak Tóth-Nagy Csaba, a Resysten pénzügyi vezetője. A 4-Front által a BKV közbeszerzésén megadott referenciamunka egy hároméves folyamatos szolgáltatás volt, amire 2015-ben szerződtek a felek. Utoljára 2016 júliusában végzett a 4-Front alvállalkozóként bármiféle tevékenységet a Resysten számára; ezután

a két cég kapcsolata megromlott és az együttműködés megszakadt.

Azóta a Resysten más alvállalkozókkal végezteti el a kivitelezési munkálatokat. A 2016 második felében esedékes, szerződésben előírt feladatokat, valamint a 2017 júliusában és azt követően esedékes munkákat a 4-Front már nem végezte el, így a referencia-nyilatkozatban meghivatkozott, szerződésszerű teljesítésre vonatkozó állítás nem állja meg a helyét – szögezte le Tóth-Nagy Csaba. A számlákat a 4-Front továbbra is küldözgette, annak ellenére, hogy részükről semmiféle teljesítés nem történt, holott a közbeszerzési eljárásban az alkalmasság igazolásának feltétele a referencia szerződésszerű teljesítése – állította a hvg.hu-nak.

A két cég közötti konfliktust Tóth-Nagy Csaba nem kívánta kommentálni. A Resysten meglepetéssel konstatálta, hogy a 4-Front elindul a BKV közbeszerzésén, mivel tudomásuk szerint 2016 júliusa óta nem végeztek ilyen típusú munkát.

Másképp emlékszik a történtekre Bognár Sándor, a 4-Front tulajdonos-ügyvezetője, aki szerint a Resysten által alkalmazott mikrobiológiai felületvédelmi eljárást a 4-Front dolgozta ki a 2010-es évek elején. Maga a bevonat egyébként nem magyar találmány, sőt, mára már egyáltalán nem számít különleges anyagnak, a felületekre való felvitele viszont különleges eljárást, speciális protokollt igényel, mivel azt 3-4 rétegben kell felhordani, és a felület megfelelő előkészítése is fontos lépés. Az anyag ugyan nem forradalmi újdonság, de viszonylag drága, így nem szabad pazarolni – hangsúlyozta az ügyvezető. Bognár Sándor 2013 után került üzleti kapcsolatba a Resysten tulajdonosaival – a cég akkor még nem létezett, azt csak 2014-ben hozták létre. Az együttműködés során a Resysten intézte a sales-feladatokat, de a tényleges felületkezelési munkákat a 4-Front végezte.

A két cég útjai aztán elváltak egymástól, Bognár Sándor elmondása szerint azért, mert

a 4-Front egyik középvezetője és egy munkavállalója átmentek a Resystenhez. Amivel önmagában nem lenne probléma, de a vállalat tulajdonát képező tudást és kapcsolatrendszert vittek magukkal.

A BKV közbeszerzési eljárásában referenciaként megadott munkát Bognár Sándor szerint a 4-Front egyértelműen elvégezte, ezt számlák is igazolják. A számlák egy részét a Resysten nem fizette ki, emiatt a 4-Front felszámolási eljárást kezdeményezett ellene. A bíróság a Resysten fizetésképtelenségét megállapította, és felszámolását főeljárásban elrendelte – állította Bognár Sándor.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Koronavírusos lett a győri Audi-gyár egyik dolgozója

Koronavírusos lett a győri Audi-gyár egyik dolgozója

Nyolcmilliárdos magyar mentőövet hagyott jóvá az EU a légi közlekedésnek

Nyolcmilliárdos magyar mentőövet hagyott jóvá az EU a légi közlekedésnek

Postafiókban lakik a 24.hu újságírója – hazudta a Hír Tv

Postafiókban lakik a 24.hu újságírója – hazudta a Hír Tv