szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az árbevételét tavaly megtízszerező Danubia Pharma tulajdonosának neve nem derül ki a nyilvánosan elérhető céginformációkból, és az NNK sem árulta el kilétét a 24.hu-nak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A magyar állam a Danubia Pharmával szerződött a kínai Sinopharm-oltóanyag tömeges importálására, ami egy nagyjából 55 milliárd forintos üzlet. A magyarországi cég kilétét azonban homály fedi, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által tető alá hozott megállapodás megkötése előtt olyan részvényesi megoldást alkalmaztak, amely lehetővé tette, hogy a nyilvános cégadatbázisokból kimaradjon a valódi tulajdonos neve – írja a 24.hu.

A kínai gyártású Sinopharm-vakcina beszerzésére kötött szerződést Gulyás Gergely kancelláriaminiszter hozta nyilvánosságra március elején. Müller Cecíliának a „titkosítás” ellenére is ismernie kellett a Danubia Pharma Kft. valódi tulajdonosi körét, az országos tiszti főorvos ugyanis másképp nem is írhatta alá az óriási összegű szerződést.

Közel tízszeresére ugrott tavaly a Sinopharm-vakcinát beszerző magyar cég árbevétele

A külföldi piacoknak köszönhető a látványos növekedés.

A 24.hu emlékeztet, hogy a Danubia Pharma Kft. néhány héttel azelőtt, hogy január 29-én közbeszerzés nélkül megbízták a Sinopharma-üzlet lebonyolításával, a Syntonite Med Zrt. tulajdonába került.

Ezt a részvénytársaságot úgy építették fel, hogy a nyilvánosan elérhető céginformációkból csak a megbízott képviselők neve legyen kideríthető, a valódi tulajdonosé ne.

A portál emlékeztet, hogy az államháztartási törvény kimondja, hogy állami szerv csak átlátható vállalkozással köthet üzleti megállapodást, azaz a Müller Cecília által vezetett NNK számára a cégnek előzetesen le kellett tennie egy olyan átláthatósági nyilatkozatot, amelyben közli a végső haszonélvező adatait.

A 24.hu április elején közérdekű adatigényléssel fordult Müller Cecíliáékhoz, hogy adják ki a Sinopharm-import mögötti cégek eddig titkolt adatait: a tulajdonosi szerkezetet és a tulajdonos(ok) nevét. A NNK azonban válaszlevelében csak annyit írt, hogy az NNK kínai oltóanyag-beszerzésre vonatkozó szerződések az NNK honlapján elérhetőek.

Danubia Pharma ügyvezetője, Tuza Máté márciusban azt nyilatkozta az Indexnek, hogy "a cég tulajdonosai magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát".

A G7 korábban azt írta, hogy a Danubia ekkora üzletet még sosem bonyolított le.

A hvg.hu még az érintett vállalatok múltbeli céghálóját is megnézte: offshore, a valódi tulajdonosokat nem mutató cégek sorát találtuk.

A beszerzés ügyében Tényi István nemrég feljelentést tett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!