szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy posztban tette közzé Gulyás Gergely a kormány keletivakcina-beszerzési szerződéseit.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a március 11-ei kormányinfón megígérte, a kormány nyilvánosságra hozta a kínai és orosz vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket.

Igaz, ennek kevésbé szokványos vagy hivatalos módját választotta, a dokumentumokat ugyanis Gulyás egy Facebook-posztban osztotta meg.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai...

Posted by Gulyás Gergely on Thursday, March 11, 2021

Ami a kínai vakcinarendelést illeti, a magyar állam, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) valójában nem is Kínából szerzi be az oltóanyagokat, hanem egy magyar gyógyszerkereskedő cégtől, a Danubia Pharma Kft.-től. A megrendelés 5 millió adagra vonatkozik, a vakcinák ára adagonként 30 euró plusz 5 százalék áfa (vagyis 31,5 euró, körülbelül 11 ezer forint). A vakcinákat az alábbi ütemezés szerint kell leszállítania (betárolnia) a Danubiának:

  • 500 ezer adag március 15-ig,
  • 500 ezer adag április 15-ig,
  • 500 ezer adag május 15-ig,
  • 3,5 millió adag június 15-ig.

Ez az ütemezés azt jelenti, hogy a szállítások nagy részét elég akár csak nyáron teljesíteni.

A szerződésből nem derül ki, hogy a Danubia Pharma pontosan milyen feltételekkel és mennyi pénzért szerzi be a vakcinákat, amiket továbbad a magyar államnak. A cég 2009 óta létezik, 2019-ben és 2018-ban 300 millió forint fölötti árbevétel mellett enyhén veszteséges volt.

Ami az orosz oltóanyagot illeti, annak esetében az NNK nem használt közvetítőt, hanem direktben vásárolt – legalábbis egy orosz cégtől. Az NNK első körben háromezer adagot vett, darabját 19,9 dollárért, majd egy szerződésmódosítással rendelt még egymilliót. Ezek leszállítási határidői:

  • 300 ezer adag a szerződés életbe lépésétől számítva 30 napon belül,
  • 500 ezer darab 60 napon belül,
  • 200 ezer darab 90 napon belül.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

Reagált a kormány Fekete-Győr felhívására, amiben közös videózásra hívta Orbánt

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában

10 perces harangszóval emlékeztek a koronavírus áldozataira Szlovákiában