szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külföldi piacoknak köszönhető a látványos növekedés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egyetlen dolgozóval tízszerezte meg a bevételét a kínai vakcinát beszerző Danubia Pharma Kft. – írja az Mfor a cég 2020-as beszámolójára hivatkozva.

A gyógyszerek és gyógyászati termékek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás az elmúlt években egyre gyengébb számokat produkált, 2015-ben még 1,6 milliárd forint volt az árbevétele, 2019-ben azonban már csak 362 millió. Tavaly azonban újra szárnyra kapott, és

az előző évinél közel tízszer nagyobb, 3,4 milliárd forintos árbevételt hozott össze.

A cikk szerint a külföldi piacoknak köszönhető a látványos növekedés: a 2019-es nulla forint után a Danubia Pharma 2020-as bevételeinek zöme külföldön értékesített termékek árbevétele; 3,1 milliárd forintot könyveltek el ilyen tevékenység nyomán.

Március elején derült ki, hogy a magyar állam a Danubia Pharmával kötött szerződést a kínai Sinopharm koronavírus-fertőzés elleni vakcinájának beszerzésére, akkor, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közzétette az ügyletről szóló dokumentumokat. Akkor a G7 azt írta, hogy a Danubia ekkora üzletet még sosem bonyolított le.

Már elsőre sem volt világos, hogy miért kellett egy közvetítő cég, a cégháló pedig még tovább növeli a bizonytalanságot. Főleg akkor, amikor megnéztük az érintett vállalatok múltbeli céghálóját is: offshore, a valódi tulajdonosokat nem mutató cégek sorát találtuk.

A beszerzés ügyében Tényi István nemrég feljelentést tett.

Megszólalt a vakcinabeszerzésbe bevont magyar cég ügyvezetője

Tuza Máté szerint ők nem közvetítőcég, hanem a folyamatokat felügyelik. A tulajdonosokról viszont továbbra sem tudni semmit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!