Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A járványvédekezési alapba megy az önkormányzatoktól elvett pénz a kiskereskedelmi különadóval együtt. A járványalapnak ezen kívül nem terveztek bevételt.

A gépjárműadóból várható teljes, 90,5 milliárd forint bevételt betervezte a Pénzügyminisztérium a 2022-es központi költségvetésben a járvány elleni védekezési alap bevételeként – derül ki az Országgyűlésnek frissen benyújtott tervezetből. Továbbá az önkormányzatokat megillető átengedett állami bevételek felsorolásánál sem szerepel a gépjárműadó 40 százaléka – mint ahogy a 2020-as büdzsében még szerepelt.

Az adóbevétel 40 százalékát a kormány a járványra hivatkozva vonta el az önkormányzatoktól, és csatornázta át a járványvédekezési alapba. A gépjárműadó (volt) a helyi önkormányzatok egyik utolsó megmaradt saját bevétele, sőt az önkormányzatok egy része számára szó szerint az utolsó saját bevételi forrás. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a gépjárműadó elvonása után azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad.

A kormány a járvány miatt, a közös teherviselésre hivatkozva jelentős forrásokat vont el az önkormányzati szektorból. A gépjárműadó mellett nagy kiesést jelent a helyhatóságoknak, hogy a területükön működő kis- és közepes vállalkozások iparűzésiadó-kedvezményt kapnak. Továbbá a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy emeljenek (vagy akár strukturálisan változtassanak) a helyi adóikon.

A járványvédekezési alapba egyébként a Pénzügyminisztérium összesen 166,8 milliárd forint bevételt tervezett be, ide folyik még be a kiskereskedelmi különadóból várt 76,3 milliárd forint. Az alapnak e két forráson kívül nincs bevétele. Az alapnak kiadást sem terveztek be – év közben a kormány persze végrehajthat majd innen átcsoportosításokat. „Kiadásként” nevesítve csak és kizárólag a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka 20 milliárd forintja szerepel az alapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!