Tetszett a cikk?

Életének 78. évében elhunyt Janikovszky Éva. A gyerekkönyveiről ismert írónő művei 31 nyelven jelentek meg. Janikovszky Éva életművéért az idén Kossuth-díjat kapott.

A gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotóját hosszan tartó betegség után hétfőn este érte a halál. Janikovszky Évát a Móra Kiadó, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Írószövetség saját halottjának tekinti. Temetése július 30-án lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben.
Janikovszky Éva 1944 és 48 között a Szegedi Tudományegyetem filozófia-néprajz-magyar-német szakán, majd 1948 és 50 között a budapesti ELTE Bölcsészettudományi karán tanult filozófia-pszichológia-politikai gazdaságtan szakon. 1950 és 53 között a Vallás és Közoktatásügyi Minisztériumban dolgozott, 1953-tól 1987-ig pedig a Móra Ferenc Könyvkiadónál először lektorként, majd főszerkesztőként.
1956 óta publikált gyermek- és ifjúsági könyveket. Réber László kitűnő munkáival illlusztrált kötetein generációk nőttek fel; legemlékezetesebb sikerei a Ha én felnőtt volnék (1965), a Málnaszörp és szalmaszál (1970), a Velem mindig történik valami (1972), a Kire ütött ez a gyerek? (1975), a Nagy zuhé (1976), a Hét Bőr (1985). Művei többek között németül, spanyolul, svédül, szerb-horvát nyelven, lengyelül, franciául, japánul is megjelentek. Noha gyermekmonológok, ifjúsági regények írójaként tartotta számon és szerette meg a közönség, köteteit a felnőtt irodalom részének ismerték el.
Janikovszky Éva írói munkásságáért megkapta a József Attila-díjat (1977), az Ifjúsági díjat (1979), a Gyermekekért-díjat (1986), a Greve-díjat (1990), a Budapestért-díjat (1993), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének gyermekirodalmi díját (1994). Az 1988-ban a Mosolyrend Lovagjává választott írót a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével, Móra- és Szent Imre-díjjal is kitüntették. A Kossuth-díjat ez év március 14-én - betegsége miatt - a hivatalos ünnepség előtti napon, otthonában vette át. Az elismerést Mádl Ferenc köztársasági elnök nevében Görgey Gábor akkori kulturális miniszter nyújtotta át az írónak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

A kaszinók sem maradhatnak nyitva a következő hetekben

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját

Őrizetbe vették a Hír Tv svédországi tudósítóját