Tetszett a cikk?

Két hét alatt 307 ezer példány fogyott el a Harry Potter és a Főnix rendje című könyv felnőtt kiadásából Angliában. Az egy dolog, hogy a gyerekek megőrülnek Harry Potterért. A felnőttek azonban mit esznek egy még (már!) pattanásos varázslótanonc többé-kevésbé kiszámítható kalandjain? A The New York Times kritikusa szerint Roxfort egyszerű világa vonzza a harmincon túliakat, a Spiked Online pedig azon a véleményen van, hogy a felnőttek inkább visszafele menekülnek az időben.

Azt, hogy a gyerekek miért szeretik az idén megjelenő könyveben 15. életévét betöltő Harry Pottert, viszonylag könnyű megfejteni. A varázslótanonc kalandjait vizsonylag könnyű olvasni, vicces és épp annyira ijesztő, hogy a gyerekeknek ne legyenek éjszaka rémálmaik - véli a A.S. Byatt, a The New York Times kritikusa. A könyv olyan emberek számára íródott, akik képzeletét a rajzfilmek, szappanoperák, valóság show-k és a sztárpletykák határolják be. Vagyis a Harry Potter könyveket kényelmes olvasni. A könyv felnőttek körében aratott sikerének megértésében Byatt szerint részben ez a kényelem a kulcs, hiszen a gyermekkori olvasmányok, a gyerekkönyvek - úgy tűnik - életünknek meghatározó részei: a BBC-nek egy nemrég készült felmérése szerint a felnőttek "100 legjobb könyv"-listájának negyedét gyerekkönyvek teszik ki.
Mintha a felnőttek előszeretettel menekülnének vissza saját gyermekkorukba... Az ilyen könyvek olvasásakor elmerülünk énünk egy korábbi kultúrájában, amelyet természetfölötti és nem-emberi lények népesítenek be, akiktől megtanultuk a jó és a rossz jelentését. A visszafejlődés értelme ugyanakkor emellett az, hogy újra fontosnak érezheti magát a felnőtt olvasó. Rowling könyvének Byatt szerint ez az igazi varázsa: a gyerekcipőből már rég kinőtt, a hírességek bűvöletében élő embereknek megadja a hősiesség érzetét.
A Spiked Online magazin azzal magyarázza Harry Potternek a felnőttek körében aratott sikerét, hogy a felnőttek egyszerűen a sorok olvasása közben találják meg azt az útvonalat, melyen kiszabadulhatnak saját valóságukből. A varázslóvilágról szóló könyvben a pozitív főhősök a gyerekek; az idősebbek többsége gonosz vagy hülye. "Amikor a felnőttek Harry Potterért lelekesednek, akkor igazából a saját világukat utasítják el, ahol a dolgok bonyolultak, nem minden végződik happy enddel és a felnőttek megússzák a csalásokat" - írja a Spiked. A felnőttek ahelyett, hogy megküzdenének az őket körülvevő problémákkal - ahogy ezt Harry teszi a mesében -, inkább a mesébe menekülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat

Nem akarnék meghalni még - Megrázó riportban mutatják be a dunaszerdahelyi kórházat

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól

Karácsony: Egy tollat és egy noteszt sikerült elhozni a kormánytól